Volledig scherm
Al vroeg in de avond is er vreugde bij de VVD. © Lenneke Lingmont

Uitslag Almelo: VVD ziet CDA langszij komen met verrassende zesde zetel

ALMELO – Het leek af te stevenen op een verdeling van een laatste zetel tussen D66, ChristenUnie en Lijst Cete. Maar de einduitslag was in de nacht van woensdag op donderdag, rond 01.30 uur, verrassend: CDA pakte een zesde zetel.

De VVD haalde daardoor, onverwachts, toch niet alleen de meeste zetels in Almelo en zag het CDA na de derde hertelling van een laatste stemlokaal alsnog langszij komen. Beide partijen haalden zes zetels. Dat ging ten koste van Lijst Çete. De partij van Ugur Çete verbleef een pooslang op drie zetels, maar daalde op het laatst alsnog naar één zetel

Geen zetel

Almelo Centraal en de MinimaPartij keren niet terug in de gemeenteraad. Het waren de enige twee partijen, van de vijftien, die geen zetel bemachtigden. 

PVV 3 zetels, PvdA grote verliezer

Nieuwkomer PVV komt de raad in met drie zetels. De PvdA is de grote verliezer en daalt opnieuw. Nu van vier naar twee zetels. De SP bemachtigde twee zetels, evenals Partij Vrij Almelo en GroenLinks. Leefbaar Almelo behaalde opnieuw één zetel. Ook Democraten.Nu komt met één zetel in de raad.

Opkomst 50,1 procent

Burgemeester Arjen Gerritsen toonde zich verheugd met de opkomst. “Een bescheiden sprong ten opzichte van vier jaar geleden”, zei Gerritsen over het opkomstpercentage: 50,1 procent. In totaal brachten 28.681 Almeloërs hun stem uit. Daarvan waren 28.422 stemmen geldig. De kiesdeler van 812,1 stemmen.

Almelo e.o.