Volledig scherm
Bryan Hessing © Lenneke Lingmont

Uitzinnige Almeloër; celebrity in een wereld van FIFA

ALMELO - Een volwassen man die compleet uit zijn dak gaat, omdat hij in de voetbalgame FIFA 2017 ‘eigenaar’ wordt van Cristiano Ronaldo. Het filmpje, met in de hoofdrol Almeloër Bryan Hessing (26), ging afgelopen week viral; het werd wereldwijd meer dan zes miljoen keer bekeken.

Of hij nu bij de Mediamarkt of de bakker kwam, Hessing werd op aangesproken op het filmpje. „Ik kreeg appjes, belletjes, berichten via Facebook. Niet normaal. Voor sommige mensen ben ik een held, haha.”

Anderen daarentegen begrepen niets van zijn enthousiasme. Dat snapt hij, en daarom legt hij het graag uit. In een notendop: de kans dat je Ronaldo, de beste speler in het spel, krijgt, is nihil. „Bijna niemand heeft hem. En als je hem wel hebt, maak je een grotere kans om te winnen.”

Onklopbaar
Dat is belangrijk voor Hessing (of ThatRonaldoGuy, zoals hij zich online noemt), want hij is momenteel de hoogst genoteerde FIFA 2017-speler van Nederland, volgens de ranking die gehanteerd wordt voor online-spelers. Hij is nagenoeg onklopbaar; van de 40 potjes die hij afgelopen weekend op internet tegen een select aantal andere toppers van over de hele wereld speelde, won hij er 38. „Daarmee was ik de beste van dat weekend.”

Hij vertelt het - desgevraagd - tijdens een potje FIFA in zijn woonkamer, op een tv-scherm van anderhalve meter breed. Bijna achteloos laat Hessing zien hoe handig hij met de controller is. „Dit gaat op de automatische piloot. Of zo’n potje nog leuk is? Nee, niet echt.”

Klamme handen
Hij wil ermee aangeven dat hij wel wat gewend is. De Almeloër speelde finalewedstrijden om 1000 of 2000 euro. „Dan heb je stress hoor. Klamme handen, zweet op je voorhoofd. En dan sta ik op nog geen meter van het beeld. Je moet goed kunnen zien wat er gebeurt en ik heb slechte ogen.” Lenzen heeft hij niet. Een bril wel. „Maar die leidt af, dus die zet ik niet op.”

Hessing won de afgelopen jaren tientallen toernooien, zowel online als offline. Het leverde hem een heel aardig extraatje op. „Vooral 2014 en 2015 waren topjaren. Won ik naast af en toe een geldbedrag ook zo’n twaalf PlayStation’s per jaar. Die verkocht ik dan, voor zo’n 300 euro per stuk.”

Hij verdient er zijn brood niet mee, overdag werkt Hessing gewoon. Fulltime. Wat hij doet, houdt hij liever privé, maar het is goed te combineren met het gamen.

Voetbalvrouw
Zijn vriendin Michelle Pol (27) luistert het liefdevol aan. Zonder haar had hij het niet kunnen doen, beseft Hessing. „Zij heeft me in alles gesteund. Als zij het niets had gevonden, had ik ook niet al die toernooien gespeeld.”

Gamen doet hij boven, als zijn vriendin tv wil kijken. En hoewel Hessing in het weekend zeker 10 uur moet uittrekken voor FIFA, hebben ze ook nog tijd voor andere dingen. „Ik besef wel wat echt belangrijk is.”

Vader
Onlangs maakten ze bekend zwanger te zijn van hun eerste kindje, in april 2017 is Michelle uitgerekend. Hessing: „Toen heb ik ook gejuicht, nog harder dan toen ik Ronaldo kreeg, haha.”

Want hoewel gamen een belangrijke rol heeft in het leven van Hessing, kan hij het wel in perspectief plaatsen. „Die kleine gaat straks voor alles.”

​Het filmpje

Almelo e.o.