Volledig scherm
Illustratie: Gezienus Bruining

Uitzonderlijk: OM wraakt drie Almelose rechters

ALMELO - Het Openbaar Ministerie vindt dat de Almelose rechters Bert Stoové, Liesbeth Venekatte en Matthieu Verhoeven partijdig zijn. Officier van justitie Johan Klunder wraakt het trio, een zeer uitzonderlijke stap voor het OM.

,,Ik had het idee iets onbetamelijks te doen en had een ongemakkelijk gevoel'', zei de aanklager tegen de drie rechters van de wrakingskamer. Die beslist binnen twee weken of het drietal moet worden vervangen.

Beklagzaak
Het OM wraakt de rechters in een beklagzaak, aangespannen door autohandelaar Bennie Lenferink. Hij vroeg het beslag, dat justitie op 137 auto's van de verdachte drugsdealer Wiebe van B. legde, op te heffen. Dat wagenpark diende als onderpand voor een lening van Lenferink aan Van B.

Volgens het OM hielden de rechters meer rekening met zittingsdagen waarop Lenferink's advocaten niet konden dan met verhinderdata van zaakofficier van justitie Annemarie Fellinger. De rechters wilden 'niet naar rede' luisteren, aldus Klunder. Justitie wees geen andere vertegenwoordiger aan; de zaak Van B. wordt complex genoemd.

Afgewezen
De rechters vinden dat de wraking moet worden afgewezen. Zij stellen dat in beslagzaken rekening wordt gehouden met de 'slachtoffers' en amper met de beslaglegger. Het trio vindt het vreemd dat onder de 85 collega-officieren geen bekwame vervanging te vinden zou zijn.

Almelo e.o.