Volledig scherm
© News United / Bert Kamp

Update | Politie Twente houdt 15 verdachten aan in onderzoek naar grootschalige hennepteelt

ALMELO – Vijftien verdachten aangehouden, vijftien auto’s in beslag genomen en meerdere woningen waaruit alle waardevolle spullen zijn meegenomen. De politie heeft dinsdag met een grootschalige actie een harde slag uitgedeeld aan Twentse hennephandelaren die ervan worden verdacht samen een criminele organisatie te vormen.

De kern van de organisatie bevindt zich volgens een woordvoerder van de politie in Almelo en Vroomshoop, waar de meeste van de in totaal 21 onderzochte locaties zich bevinden.

Sint Jozefkerk
Daarnaast zijn er ook enkele invallen gedaan bij woningen in Zwolle, waaronder de voormalige Sint Jozefkerk. Daar werd rond zes uur een bewoner van zijn bed gelicht, net zoals elders in Overijssel gebeurde. Dinsdagmiddag werd een vijftiende verdachte in Almelo aangehouden. De arrestanten zitten vast op drie plekken in de regio.

Top van de organisatie
De aangehouden personen zijn in de leeftijd van 20 jaar tot eind vijftig. Ze worden verdacht van grootschalige hennepteelt en -handel. “Deze actie richt zich op de top van de organisatie en de leidinggevenden in het niveau daar onder”, zegt de politiewoordvoerder. Er zijn gisteren geen kwekerijen van de groep aangetroffen of telers aangehouden.

Bij de invallen zijn een vuurwapen, een gasalarmpistool, pistool, geld, ongeveer 30 kilo aan hennep en hash en een aantal pillen gevonden, waarschijnlijk xtc.

Pluk-ze-methode
De recherche werkt bij het onderzoek samen met het OM, Belastingdienst, LIV (Landelijk Informatiedienst Voertuigcriminaliteit), gemeenten en specialisten van defensie. Het team is nadrukkelijk bezig direct waardevolle goederen in beslag te nemen om ze aan de verdachten te kunnen ontnemen, de zogeheten pluk-ze-methode.

Oude Windslaan
Zo werden er vrachtwagens vol spullen geladen aan de Oude Windslaan in Almelo en de Irenestraat in Vroomshoop. Verder zijn invallen gedaan aan ondermeer de Churchillstraat en Slotweg in Vroomshoop, de Twentelaan en Van Stolberglaan in Almelo en de Wanningstraat en de Kromme Rijn in Zwolle.

De invallen zijn volgens de politie ‘de finale’ van langdurig recherche-onderzoek naar de groep, op basis van tips die de politie heeft ontvangen.

Drugsproblematiek
In Twenterand is de drugsproblematiek groot, met name onder jongeren die speed en GHB gebruiken. Deze zaak staat daar volgens de politiewoordvoerder los van. Er is ongeveer twee jaar onderzoek naar de verdachten voorafgegaan aan de invallen.

Almelo e.o.