Volledig scherm
Het kunstwerk komt bij de nieuw aan te leggen Havenkom. © gemeente Almelo

Valse start Almelo's kunstwerk; procedure overnieuw

ALMELO - Kunstenaars die geen weet hadden van gemeentelijke kunstopdracht kunnen alsnog meedoen.

De gemeente is in de fout gegaan bij de voorbereiding  voor de opdracht voor het kunstwerk dat bij de nieuw aan te leggen havenkom in het centrum moet komen. Voor het nieuwe kunstwerk is 100.000 euro beschikbaar.

Kunstopdracht

In de door de gemeente opgestelde Kunstopdracht, waarin kunstenaars worden uitgenodigd mee te doen aan de competitie, staat dat de informatie over deze grote kunstopdracht van Almelo breed wordt verspreid. Informatie zou onder meer worden verspreid via de gemeentelijke website almelo.nl, via sociale mediapagina's van de gemeente en via de site onscentrumvoorelkaar.nl Uit navraag van deze krant bij de gemeente blijkt echter dat allemaal niet is gebeurd.

De opdracht is alleen gepubliceerd in BK-info, dat is een tijdschrift voor beeldend kunstenaars dat tevens wordt gebruikt door Nederlandse gemeenten voor grote kunstopdrachten. Het feit dat Randy van Lingen, een van de bekendste Almelose kunstenaars, niets wist van deze grote kunstopdracht is wat dat betreft alleszeggend. Van Lingen werd vorige week door deze krant op de hoogte gebracht van de opdracht. De spontane reactie van Van Lingen was dat hij zeker had ingeschreven als hij het had geweten...

Schakelfoutje

Volgens wethouder Christien van Wijk is de Kunstopdracht alleen in BK-info geplaatst en dat had niet gemoeten. „Er is ook opdracht gegeven om de Kunstopdracht op die andere media te publiceren. Maar dat is niet gebeurd.” De wethouder spreekt in dit verband van 'een schakelfoutje' waardoor andere  media niet zijn gebruikt.

„We hebben hier intern naar gekeken naar aanleiding van berichtgeving in De Twentsche Courant Tubantia wat we hier nu mee moeten doen. Wij vinden dat we onszelf daar serieus in moeten nemen.  We hebben besloten om het in ieder geval recht te zetten. Alleen we zijn nog heel even aan het nadenken hoe dat precies moet gebeuren”, zegt de wethouder. „Het feit dat nu eventueel mensen uitgesloten zijn geraakt, daar moeten we wat op bedenken.”

Uitgesloten

Volgens Van Wijk kan het niet zo zijn dat nu op de een of andere manier kunstenaars uitgesloten zijn geweest omdat ze niet op de hoogte waren van de opdracht. „We gaan er iets op bedenken zodat iedereen in elk geval gelijke kansen heeft. De suggestie dat iemand niet mee heeft kunnen doen omdat hij iets niet heeft gezien, dat wil ik gewoon niet hebben, dat vind ik vervelend.”

Almelo e.o.