Volledig scherm
Stembureau in OBS De Tandem aan de Havezathe, in maart 2017. © Christian van der Meij

Veel animo voor een dagje stembureau in Almelo

ALMELO - Er is onder Almeloërs veel belangstelling voor een plekje achter de tafel in een van de stembureaus bij de gemeenteraadsverkiezingen, op 21 maart volgend jaar "Inmiddels is er een wachtlijst", laat burgemeester Arjen Gerritsen weten.

Gerritsen schat dat er op de 'dag van de democratie' tweehonderd mensen in touw zijn om de stembusgang in goede banen te leiden. Onder hen een groot aantal tellers. "Wat jongere mensen, die daar goed in zijn", aldus Gerritsen, die uit hoofde van zijn functie voorzitter is van het hoofdstembureau.

Eerder heeft de gemeenteraad bepaald dat raadsleden het stembureau niet meer mogen bemensen. "Dat is besloten uit oogpunt van integriteit. Om niet de indruk te wekken dat mensen politiek gekleurd achter de tafel zitten."

De leden van het stembureau worden vooraf geïnstrueerd. Daarbij wordt hen op het hart gedrukt dat ze hun werk goed moeten doen. Gerritsen: "De geloofwaardigheid van het systeem valt of staat met een goed verloop van de verkiezingen. De uitslag mag niet ter discussie staan."

Almelo telde bij laatste verkiezingen 32 stembureaus. Een aantal daarvan was 'mobiel', bijvoorbeeld het stembureau in De Karelskamp en bij het NS-station. Hoeveel partijen er dit jaar meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, is nog niet bekend. De dag van de inschrijving is 6 februari. Dan zal ook blijken of de PVV meedoet in Almelo. Op dit moment bezetten veertien partijen, waarvan de helft lokaal, de vijfendertig zetels in de gemeenteraad. Met dit hoge aantal baart Almelo opzien. Alleen Den Haag telt meer raadsfracties.

Almelo e.o.