Volledig scherm
Terwijl het gros van de bezoekers luistert naar de dominee, bestellen enkele anderen wat te drinken. Foto: Robin Hilberink

Veel animo voor kerkdienst tussen galopperende paarden in Almelo

ALMELO - De eerste ruiterdienst bij de 50e editie van de Almelose Ruiterdagen is een succes geworden. Goed 200 belangstellenden, jong en oud, woonden deze zondag de gezamenlijke dienst van vijf evangelische kerkgenootschappen uit de stad bij. De katholieke parochie ging niet in op de uitnodiging mee te doen, aldus mede-organisator Eddie Schoneveld (49).

De setting was niet-alledaags. In plaats van hoge gewelven met wandschilderingen, glas-in-loodramen en kruizen ging dominee Frans Wisselink in de dienst voor onder een licht tentdoek op het evenemententerrein aan De Bosrand, voor een bord met sponsornamen. Van bierbrouwer Grolsch tot uitvaartonderneming Vredehof.

Schap open
Het schap bleef tijdens de dienst geopend. Zo liep een bezoeker met drie dampende koppen koffie langs het podium met een gesticulerende 'herder' naar het aanpalende parcours. Daar bij galoppeerden paarden, werd volop wedstrijdinformatie omgeroepen en egaliseerde een ronkende trekker het veld. Apart voor een sacrale plechtigheid.

Doordenkertje
Thema van deze ruiterdienst was 'Met zo'n vader heb je geluk', met een drieledige betekenis. Het is een knipoog naar Vaderdag, een hulde aan alle vaders die hun kinderen laten paardrijden en een verwijzing naar de hemelse Vader, met hoofdletter. ,,Bij zo'n Vader krijg je een luisterend oor'', sprak de voorganger, met feestelijk roze stropdas. Die boodschap kwam niet bij iedere bezoeker over. Velen bleven meer gespitst op oxers, dubbelsprongen en barrages.

Het muziekteam van baptisten-gemeente De Bron prees de Heer met blijmoedig gezang. De collecte voor De Gravenruiters, de stichting paardrijden gehandicapten, bracht 260 euro op. Vrijwilligers willen een menwagen voor rolstoelers kopen. Daarmee kunnen zwaarlijvige gehandicapten, die de pony zijn ontgroeid, toch van paardensport genieten. Kosten: 6.000 euro.

Opkomst
Eddie Schoneveld, begrafenisondernemer en oud-kerkenraadslid van De Bron, was 'heel tevreden' over de opkomst. Aan de dienst werkten verder mee de gereformeerde kerk vrijgemaakt, de christelijk gereformeerde kerk Eben Haëzer, pinkstergemeente De Banier en de protestantse gemeente De Ontmoeting.

Almelo e.o.