Volledig scherm
© Annina Romita

Vele gezichten van zwarte piet in huis van Sinterklaas in Almelo

ALMELO - Sinterklaas had woensdagmiddag al heel wat Zwarte Pieten meegenomen naar het Huis van Sinterklaas in de Kerkstraat, maar hij kreeg ook tientallen kleine pietjes op bezoek. Sommige alleen met kleurrijke pietenmuts, anderen compleet in pak en zwart geschminkt.

De kinderen bezochten woensdag het Huis van de Sint. Waar ze zelf cakejes versierden met hulp van Piet, waar ze pepernoten bakten, de mooiste tekening voor in hun schoen maakten en waar ze het bed konden zien waarin Sinterklaas slaapt.

Geen discussie
In het Sinterklaashuis leeft de discussie over Zwarte Piet helemaal niet. Piet? Die hoort gewoon zwart te zijn. Of bruin, vinden ze bij Almelo Events, die de intocht en het Sinterklaashuis organiseert. In Almelo zijn de Pieten al jaren donkerbruin en dat blijven ze ook gewoon.

Bij de familie Van de Velde is er ook geen discussie mogelijk: Piet is zwart. Moeder Ellen is met zoons Timo (3) en Maarten (6) in het Sinterklaashuis. Beide jongetjes in een pietenpak, met donkere schmink op hun gezicht. "Zo hoort het, toch", vindt Ellen van de Velde. "Voor de jongens is het vanzelfsprekend", vertelt ze, terwijl haar zoons hun eigen cake maken, geholpen door een 'echte' Zwarte Piet. Ella (3) heeft alleen een groene pietenmuts op. "Voor nu genoeg", vindt haar oma Tine Schreurs. "Maar tijdens de intocht was ze mooi zwart geschminkt."

Almelo e.o.