Na de dood van Saker ontstond er op de plek van de moord een enorme bloemenzee.
Volledig scherm
Na de dood van Saker ontstond er op de plek van de moord een enorme bloemenzee. © Carlo ter Ellen DTCT

Verdachte Enschedese moordzaak houdt kaken stijf op elkaar

ALMELO - De man die verdacht wordt van de moord op Shadi Saker (25) in Enschede houdt al maanden lang zijn mond tegenover de recherche. Dat bleek vrijdag in de rechtbank in Almelo, waar een voorbereidende zitting tegen Dennis B. (39) werd gehouden. De Enschedeër beroept zich sinds zijn aanhouding in april tijdens alle verhoren op zijn zwijgrecht. Tot grote frustratie van de nabestaanden van Saker.

B. werd in april aangehouden voor de moord op Saker, die in januari in Enschede dood in zijn auto werd gevonden. Volgens justitie bleek al snel dat het om een liquidatie ging, al blijft het motief voor de dodelijke schietpartij nog altijd onduidelijk.

Omdat B. niets vertelt over zijn aandeel in de moord, is volgens officier van justitie niet te zeggen wanneer de strafzaak tegen de man inhoudelijk kan worden behandeld. „Mocht hij ineens beslissen om toch te gaan verklaren, dan moet er mogelijk nog veel aanvullend onderzoek worden gedaan.”

'Dit is een trap na'

Leusink noemt het „een trap na aan de nabestaanden van Shadi” dat B. nooit iets heeft willen zeggen over de fatale nacht in januari. „De familie weet nog steeds niet waarom hun zoon en broer vermoord is, en of hij geleden heeft.” Dat dit pijn doet bleek wel in de rechtbank: op het moment dat de Dennis B. voor het eerst de zaal werd binnengebracht vloeiden er tranen bij de zussen van Saker.

De verdachte straf mogelijk ook zichzelf door zijn zwijgzame houding. Leusink: „Er zijn nu misschien nog zaken die objectief vastgesteld kunnen worden, zoals bijvoorbeeld camerabeelden, maar die mogelijkheden nemen natuurlijk af naarmate de tijd vordert. Ik hoop dat de verdachte zich dat ook realiseert.”

Medeverdachte

B. werd in april aangehouden in het Duitse Detmold. Op dat moment had justitie al een vrouwelijke medeverdachte op het oog.

Zij werd kort na de moord gearresteerd, maar werd even later weer vrijgelaten. Toch denkt het Openbaar Ministerie dat ook zij een aandeel had in de dood van Saker. „Daarom willen we de strafzaak tegen haar gelijktijdig met die tegen B. voeren”, verklaarde Leusink voor de rechtbank. „Deze vrouw was samen met hem op de plaats van het delict.”

In november wordt er opnieuw een zitting gepland, waarin moet blijken of de zaak al klaar is om inhoudelijk behandeld te worden. Voor die tijd moet het rapport van de psychiater over B. wel klaar zijn.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.