Johan Andela deed zijn uitspraken zaterdagochtend tijdens het politiek cafe van de VVD in het Hookhoes. Foto Kelly Lubbers
Volledig scherm
Johan Andela deed zijn uitspraken zaterdagochtend tijdens het politiek cafe van de VVD in het Hookhoes. Foto Kelly Lubbers

Verkoop aandelen Cogas kan Almelo 10 miljoen opleveren

ALMELO - De gemeente Almelo wil de aandelen Cogaskabel verkopen. Dat kan de gemeente ongeveer 10 miljoen euro opleveren. Dat zei wethouder Johan Andela zaterdagochtend tijdens een politiek cafe van de VVD in het Hookhoes. De opbrengst moet gebruikt worden om de algemene reserve aan te vullen.

Andela vindt dat de aandelen niet bij een gemeente maar op de vrije markt thuishoren. Daarom wordt nu gezocht naar een particuliere partij die de aandelen wil kopen. "We verwachten dat de verkoop aan het eind van het jaar rond kan zijn maar we rekenen ons er nog niet rijk mee", aldus Andela.

Dat Andela dit nieuws bekend maakte leverde verraste reacties op vanuit de gemeenteraad. "Alle raadsleden hebben enkele maanden geleden een contract moeten tekenen waarin we geheimhouding over dit onderwerp beloofden", zei raadslid Hans Buitenweg van GroenLinks. "Wij moesten het onder de pet houden, waarom wordt het nu dan openbaar gemaakt, geen idee."

Raadslid Fred Gerritsen van D66 reageerde gelijk via twitter. "Hoe betrouwbaar ben je om dit zo naar buiten te brengen? Hans Buitenweg heeft gelijk, dit heeft consequenties. Einde wethouder?"

Ook VVD-fractievoorzitter Herman Nijhuis zei verrast te zijn over de mededelingen van zijn eigen VVD-wethouder. "Maar misschien heeft hij informatie die wij niet hebben. Ik weet niet waar dit vandaan komt."

Volgens Andela geldt er alleen een geheimhouding voor het uiteindelijke bedrag dat de aandelen op moeten leveren en niet voor het plan om ze te verkopen. Almelo wil wel de Cogas aandelen voor gas en elektra houden.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.