Volledig scherm
© Thinkstock

Vermeend prostituee doet zich voor als Satudarah-lid in Almelo

ALMELO - Hij noemt zich Katja, Karin of Anouk, prostituee. Als mannen reageren op 'haar' seksadvertentie, zoekt John van den H. (34) de heren op, doet hij zich voor als lid van motorclub Satudarah en perst ze af. Justitie eist twee jaar cel.

Niet iedere kerel die een betaalde seksdate wil maken, wordt door John van den H. bedreigd en afgeperst. ,,Als het kleerkasten waren, ging ik het niet doen'', zegt de verdachte, zelf een boomlange kerel, deze dinsdag tegen drie Almelose rechters.

Motorgang Satudarah
Mannen die op advertenties op speurders.nl en sexjobs.nl reageren en in zijn 'profiel' passen, worden eerst lekker gemaakt. Van den H. vraagt foto's van hun geslachtsdeel te sturen. Als hij 'beet' heeft, bezoekt hij de sekszoekers. Als ze niet vlot betalen voor een seksservice, doet hij zich voor als lid van de gevreesde motorgang Satudarah en dreigt hij z'n slachtoffer door de knieschijven te schieten.

Doodsbang
Met een klant in Almelo loopt hij van de Rabobank, waar de man maar 50 euro kan pinnen, naar de ABN/Amro, waar nog eens 350 euro uit de muur wordt getrokken. De klant wordt naar een willekeurig adres in de stad gestuurd. De man vertelt bij de politie doodsbang te zijn, net als acht andere slachtoffers. Bij sommige potentiële hoerenlopers dreigt Van den H. hun echtgenotes te informeren.

Verliefd
De ongeveer 20.000 euro die hij vorig jaar zo buit maakt, gaan grotendeels naar Lisa S. (24). De zwakbegaafde Van den H. leert de blonde bakkersdochter uit Winschoten via een sekssite als prostituee kennen en verliefd op haar wordt. Hij betaalt etentjes, een gezamenlijke zonvakantie naar Curacao, sieraden en spulletjes in haar woning. Hij maakt z'n Wajong-uitkering en verdiensten als portier en stratenmaker aan haar over en legt cash geld in haar kluis. Als ze seks hebben, betaalt hij er soms voor.

Officier van justitie Karel de Valk meldt dat negen zaken zijn vervolgd. Er waren veel meer aangiften. Die zijn niet opgepakt, omdat de politie-capaciteit beperkt is. Voor deze afpersing eist het Openbaar Ministerie vier jaar cel waarvan de helft voorwaardelijk plus verplicht reclasseringscontact. Ook zou de gedetineerde Van den H. de schade van z'n slachtoffers moeten vergoeden en z'n criminele winst van 36.500 euro moeten inleveren. Tegen Lisa S. is 100 uur werkstraf geëist voor het meeprofiteren.

Vonnis: 17 mei.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Almelo e.o.