Volledig scherm
Peter Knipmeijer heeft de regel bedacht. © Kade104 - Harold van de Kamp

Verplichte zin Almelose dichtwedstrijd bekend

ALMELO - 'Daar kunnen ze me 's nachts voor wakker maken' is de regel die moet voorkomen in de gedichten voor de 22ste Willem Wilmink Dichtwedstrijd, een initiatief van de Bibliotheek Almelo en deze krant.

De regel werd bedacht door Peter Knipmeijer, die onder meer de bundels Tweelingsterren en Opgelapt Schilderwerk schreef.

Wijlen Willem Wilmink was zelf in 1996 aanstichter van de wedstrijd. Hij constateerde dat poëzie in vroeger eeuwen een socialer karakter had. Daarbij verwees Wilmink naar de 15e eeuwse dichter prins Charles d'Orléans die gasten op zijn kasteel pas toeliet nadat zij een gedicht hadden gemaakt op de vaste regel 'Ik sterf van de dorst met de fontein voor ogen'.

De eerste editie van de dichtwedstrijd leverde 320 inzendingen op. Wilmink vroeg aan zijn collega Jean Pierre Rawie om hem op te volgen.

Na Rawie namen steeds andere poëten de verplichte dichtregel voor hun rekening, onder wie Dries van Wissen, Drs. P., Jan Boerstoel en Ivo de Wijs.

De wedstrijd staat open voor iedereen die op de gegeven regel een gedicht wil schrijven, met als enige voorwaarde dat de regel van Knipmeijer er letterlijk en ongewijzigd in voor moet komen. En niet als titel.

Een deelnemer mag maximaal één gedicht insturen en dat kan nog tot en met zondag 4 maart naar: Bibliotheek Almelo, Postbus 189, 7600 AD Almelo of naar redactie@bibliotheekalmelo.nl

De jury maakt de winnaar bekend op zondag 18 maart, vanaf 15.00 uur in café De Meridiaan in de Bibliotheek Almelo aan het Baken 3 in Almelo.

Almelo e.o.