Volledig scherm
Ondanks dat de aanleg van het Doepark is stilgelegd gaat vrijwilliger Henk Jansen gewoon door met het onderhoud buiten de hekken. © Lars Smook

Vervuiling grond Hagenpark vertraagt aanleg Doepark in Almelo

ALMELO - Bij graafwerkzaamheden in het Hagenpark is vervuilde grond aangetroffen. Grond moet worden afgevoerd en gesaneerd.

De vervuiling is vermoedelijk afkomstig van de vroegere textielfabriek van Ten Bos die op de plek van het huidige Hagenpark stond en in 1958 werd gesloten. „Maar waar de vervuiling exact vandaan komt is zoveel jaar na dato natuurlijk niet meer exact te achterhalen”, vertelt voorzitter Hans Oude Luttikhuis van het Natuurhus, het samenwerkingsverband van groene verenigingen die samen met vijftig vrijwilligers bezig is van het Hagenpark een Doepark te maken. 

Kleuren en geuren

De bodemvervuiling werd aangetroffen tijdens graafwerkzaamheden voor de nieuwe beekloop die deel uitmaakt van het plan. Op twee tot tweeënhalve meter diepte stuitte de aannemer op  grond met verdachte kleuren en geuren. De afdeling milieu van de gemeente besloot na bemonstering dat de verontreiniging van dien aard was dat het werk tijdelijk stilgelegd moest worden.

Eind deze week wordt het graven weer hervat onder continu toezicht van een milieu-ambtenaar. Die selecteert welke grond verder onderzocht moet worden. Afhankelijk van de resultaten van die bemonstering wordt bepaald welke grond afgevoerd en gesaneerd moet worden.

Eigendom

Park en grond zijn eigendom van de gemeente, die volgens een woordvoerder als eigenaar van de grond waarschijnlijk ook voor de kosten opdraait. Hoe hoog die zijn, is nog niet bekend.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.

Poll

Bevrijdingsmonument in Almelo kwijnt weg bij oude stadhuis

  • Schande! Dat monument moeten ze snel opknappen (27%)
  • Opknappen en nog voor alle festiviteiten verplaatsen naar een prominentere plek (62%)
  • Ik heb niks met dat monument. Wat mij betreft doen ze er niets aan (11%)
1690 stemmen