Volledig scherm
© Frans Nikkels

Video | 108-jarige mevrouw Toenink-Platel uit Almelo maakt rentree op tennisbaan

ALMELO - Jacoba Toenink-Platel (108) uit Almelo waant zich deze vrijdagmiddag weer even een tennismeisje op de baan van haar vroegere vereniging Luctor et Emergo. Ze is overdonderd door het verlate verjaardagscadeau van de Almelose tennisvereniging, maar vindt het allemaal even prachtig. Op haar oude dag nog even een balletje slaan met een Olympisch kampioen. Dat had ze niet durven dromen.

Door Mandy de Jong

“Waar is uw sportkleding?”, vraagt oud-proftennisster Miriam Oremans aan mevrouw Toenink-Platel. Voor ze het weet draagt de 108-jarige een helder blauw Luctor-jasje om haar ranke bovenlijf en een stoere witte pet, voorzien van de tekst Team NL, op haar hoofd. “Die kleur staat mij wel”, zegt ze gekscherend. Mevrouw lacht van oor tot oor. “Hartstikke bedankt voor alle moeite”, zegt ze meerdere malen. Het hoogtepunt van de dag moet nog komen, maar ze is nu al dankbaar voor dit bijzondere uitje. Achterkleinzoon Jesse Maathuis (9) geeft zijn geliefde oma snel nog even een high five voor ze de baan op rolt. “Oma, veel succes en winnen hè. U moet winnen…”

Flink meppen'
Dezelfde tennisbaan, zo’n 70 jaar geleden. Mevrouw weet het nog goed. De kinderwagen met haar zoon Ger erin stond geregeld langs de kantlijn, zodat de jonge vrouw een mooi potje tennis kon spelen. Les heeft ze nooit gehad, want ze leerde het spel gewoon door het te doen. Het liefst enkelspel, want dan had de speelster het verloop van de wedstrijd nog een beetje in de hand. Vele jaren ouder, maar nog even fanatiek. “Miriam moet zorgen dat ze goed staat, want dan kan ik flink meppen.” Een luid applaus volgt, de fototoestellen klikken en de mobiele telefoons leggen haar bijzondere rentree op de tennisbaan vast. Het populaire Lulof Open toernooi, dat deze week door de tennisvereniging wordt gehouden, krijgt zo een bijzondere wending.

Goud
Mevrouw is zichtbaar onder de indruk van het toegestroomde publiek. “Ik weet niet wat ik hoor en zie. Ik vind het allemaal zo geweldig.” In haar rechterhand houdt ze het racket gereed, de rolstoel staat voor het net. De zon brandt op de baan. Oremans gooit de bal op en er volgt een keurige forehand. En zo slaat de 108-jarige nog even een balletje met een echte Olympisch kampioen. “Ik vind dit een grote eer”, zegt Oremans over haar tegenstandster. Voordat ze overgaat naar de clinic met de leden, graait ze in haar tas naar de zilveren medaille die ze won tijdens de Olympische Zomerspelen van 2000. Ze verloor met Kristie Boogert van de Amerikaanse zusjes Williams. Maar de medaille staat symbool voor een gouden moment in haar leven en dat gevoel wil Oremans graag delen met mevrouw Toenink-Platel. Met een echte medaille op de foto. “Want u bent voor mij goud waard.”

De 108-jarige Almelose zou zo graag nog eens een balletje willen slaan op de tennisbaan. En die wens gaat eerder in vervulling dan gedacht.

Almelo e.o.