Volledig scherm

Video | Afscheid burgemeester Hermans: 'Almelo is van jou gaan houden'

ALMELO - „We hebben het je niet makkelijk gemaakt, waarvoor mijn excuses.” Het oudste raadslid van Almelo, Gijs Stork, was vol lof over scheidend burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld, maar voelde zich ook een beetje schuldig. Stork vergeleek in de raadszaal van het stadhuis de gemeenteraad met een duiventil waar raadsleden maar in en uit vlogen.

„Je was enorm betrokken bij de stad. Respect dwong je af met jouw warmte en je integriteit. Je volhardendheid was soms op het eigenwijze af. Maar altijd met een gevoel voor rechtvaardigheid.” Stork noemde als wapenfeiten van Hermans het behoud van de rechtbank en gevangenis De Karelskamp in Almelo.

Energie
Irene ten Seldam, die de ambtsketen omgehangen kreeg als waarnemend burgemeester, was onder de indruk van de energie waarmee Hermans ‘altijd en overal’ in de stad aanwezig was. Ze roemde haar oog voor het non-verbale en haar capaciteiten om mensen bijeen te brengen. „Dit is een afscheid helemaal in jouw stijl, zoals je verdiend hebt. Almelo is van jou gaan houden. Je hebt de liefde van de stad gewonnen. Jon, jij maakte het verschil.”

Enige
Al heel lang kent de commissaris van de koning, Ank Bijleveld, Hermans die onder meer wethouder was in Losser en lange tijd de enige vrouwelijke burgemeester in Overijssel. Ook was Hermans burgemeester in Ouderkerk en Ridderkerk. „In 2009 kwam je weer thuis in Twente.” Als burgemeester van Almelo werkte ze in een moeilijke economische tijd aan de nieuwbouw van het stadhuis. Maar ook was Hermans energiek in de weer in de regio Twente. „Persoonlijk had je ook een zware tijd”, zei Bijleveld die daarmee verwees naar het overlijden van haar man, Frits. „Ik heb grote bewondering hoe je ermee bent omgegaan.”

Volledig scherm
Volledig scherm
De afscheidsmaaltijd burgemeester Jon Hermans in oude fabriekshal van Ten Cate op Indieterrein. Er zitten 800 mensen aan tafel en er zijn meerdere optredens, met verrassende combinaties, zoals De Schellevissen en de Bottleneck rockers. © Frans Nikkels
Volledig scherm
Volledig scherm
© Frans Nikkels
Een wethouder en enkel ambtenaren werden gegijzeld vlak voordat Jon Hermans-Vloedbeld burgemeester van Almelo werd. Maar de gevolgen waren tot op de dag van vandaag merkbaar, zei Hermans. Zij nam in het stadhuis en daarna op het Indiëterrein afscheid met een maaltijd waar 800 Almeloërs aanschoven. Een reeks artiesten trad daar op.

Almelo e.o.