Volledig scherm
1989: De verkeersweg tussen de HEMA en V&D verdwijnt tijden de tweede grote renovatie © Peter Leeuwen

Vierde fotoboek laat Almelo in de jaren 80 zien

ALMELO - In 2013 zei archivaris Peter Leeuwen te stoppen met het maken van fotoboeken over Almelo. Een slecht najaar in 2015 deed hem anders besluiten. Vanaf komende zaterdag is zijn nieuwe boek ‘Almelo in de jaren tachtig’ verkrijgbaar. In de nieuwe uitgave is een fotocollectie te zien van tweehonderd zwart-wit foto’s van Almelo in de jaren tachtig.

In Nederland heerste in de jaren tachtig een economische crisis, waarbij Almelo ook nog te kampen had met de gevolgen van de teloorgang van de textielindustrie. In het nieuwste boek krijgt de stad een nieuw aanzicht. Aan de Herengracht, waar het atelier van Leeuwen gevestigd is, stikt het van de foto’s en dia’s. Naar schatting zijn het er ruim 300.000. „Vroeger werkte ik foto’s bij als beroep, maar sinds de komst van Photoshop is dat niet meer bijzonder. Kijk maar in Almelo, alle fotozaken zijn kapot gegaan.”

Vierde boek
Voor Leeuwen is het nieuwste boek zijn vierde over Almelo. Het sluit aan op de eerdere boeken ‘Almelo rond 1900’, twee fotoboeken over de jaren 50 en 60 en het millenniumboek ‘Almelo voor 2000’.

Volledig scherm
1994: Versland in het overdekte winkelcentrum aan de markt. Het concept bleek te groot voor Almelo © Peter Leeuwen
Volledig scherm
1992: De afbraak van Hatéma, waar nu de bibliotheek staat, aan de Haven Noordzijde © Peter Leeuwen
Volledig scherm
1979: Zicht op het bordes met daarboven de burgerzaal van het stadhuis dat in 1973 gereed was © Peter Leeuwen

Almelo e.o.