Volledig scherm
Op 4 september deed onder meer de politie meerdere invallen in de Almelose wijk Nieuwstraatkwartier. Vrijdag kregen zes verdachten te horen of ze het strafproces in vrijheid mochten afwachten. © ANP

Vijf verdachten Almelose wietbende langer vast, één persoon vrijgelaten

ALMELO - Vijf mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij een wietbende uit de Almelose wijk Nieuwstraatkwartier, blijven langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Almelo vrijdag bepaald. Het gaat om Selim T. (35), Serdal T. (39), Burak G. (31), Paul S. (36) en Deniz Ö. (40). Alleen Tako van O. (44) mag het strafproces in vrijheid afwachten.

De mannen zijn hoofdverdachten in de zaak. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij meerdere wietplantages, zowel in Nederland als in het Belgische Mol. Volgens het Openbaar Ministerie speelden ze een belangrijke rol in de criminele organisatie uit het Nieuwskwartier. 

Vrezen voor het leven

Bij de broers Selim en Serdal T., die door justitie worden gezien als de leiders, ging het vrijdag vooral over de bedreigingen die werden geuit tegen betrokkenen van de organisatie. Zo zouden meerdere getuigen hebben verklaard te vrezen voor hun leven, wanneer de verdachten vrij zouden komen. Ook werd het geweldsdelict tegen Almeloër K., waarbij er een wapen in de mond van het slachtoffer werd gestopt, meerdere keren aangehaald.

De andere vier verdachten werden door het OM omschreven als helpers. Zij zouden vooral hebben gezorgd voor wietknippers, locaties en andere randzaken in de criminele organisatie. Alleen in het geval van Van O. zou er reden zijn voor schorsing van de detentie.

Invallen

De mannen werden in september vorig jaar samen met zes andere verdachten aangehouden bij een grote politieactie in het Nieuwstraatkwartier. Bij de invallen waren ook de Belastingdienst en gespecialiseerde teams van Defensie betrokken. Eerder werd Sabit T. (31), de broer van Serdal en Selim, al vrijgelaten.

In totaal moeten er nog ruim dertig getuigen worden gehoord. De laatste staat voor oktober op de planning. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog onduidelijk.

Wat gebeurde er in september 2018, toen de politie meerdere invallen deed in de Almelose wijk Nieuwstraatkwartier? Video: Daphne Cornelisse.

Almelo e.o.