Volledig scherm
Onder meer bij De Karelskamp wordt geoefend © Emiel Muijderman

'Vluchtende gevangenen door wolk chemicaliën' bij terrorisme-oefening Almelo

ALMELO - Voor het eerst oefenen het Duitse en het Nederlandse leger én civiele diensten hulpverlening bij een terroristische aanval.

Het begint met een melding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Groot alarm, op enkele adressen in Almelo worden huiszoekingen gedaan. Vervolgens gaat het van kwaad tot erger. Er zijn diverse incidenten: bij een waterzuivering van Vitens gebeuren verdachte zaken, op het terrein van uraniumverrijker Urenco is zelfs sprake van een calamiteit. En tot overmaat van ramp raakt even verderop, op korte afstand van De Karelskamp, een vrachtwagen met chemicaliën van de weg waardoor de gevangenis als de wiedeweerga geëvacueerd moet worden. Dit is, in het kort, het scenario van Alert 2016.

In en rond Almelo oefenen aankomende week legeronderdelen uit Nederland en Duitsland en Nederlandse hulpdiensten een terroristische aanval. Alert 2016 begint maandag en werkt langzaam naar een hoogtepunt op woensdag, tevens de laatste dag.

Grote oefening
Alert is een jaarlijkse oefening in de samenwerking tussen militaire en civiele hulpdiensten. Telkens wordt de oefening in een andere regio gehouden. 270 burgers en militairen doen eraan mee. Bovendien worden woensdag 150 leerlingen van het ROC van Twente ingezet. Ze kruipen in de rol van gevangenen die in allerijl De Karelskamp moeten verlaten, omdat er een wolk chemicaliën richting de gevangenis komt. Voor alle duidelijkheid: de echte gevangenen blijven tijdens de oefening gewoon achter slot en grendel.

Dezelfde taal
Legeronderdelen uit Nederland en Duitsland, de gemeente, de politie, de Veiligheidsregio Twente, het drinkwaterbedrijf Vitens en de bedrijven Urenco en ETC doen mee. Tijdens Alert 2016 wordt onder meer geoefend ‘of we dezelfde taal spreken’, zegt een medewerker van Defensie.

Geen pottenkijkers
Omwonenden van locaties waar wordt geoefend worden schriftelijk op de hoogte gebracht. Al te veel gedetailleerde informatie wil de Koninklijke Landmacht vooraf niet naar buiten hebben. „Dit is een oefening, het is geen open dag”, zegt een legerwoordvoerder daarover. Defensie wil liever geen pottenkijkers. Op plekken waar publiek kan komen worden borden geplaatst met de tekst dat het om een oefening gaat.

Almelo e.o.