Volledig scherm
© Voedselbank Rotterdam

Voedselbank Almelo hoeft mogelijk toch niet te stoppen

ALMELO - De landelijke stichting Armoedefonds biedt de Voedselbank Almelo de helpende hand. Het fonds heeft aangeboden giften van lokale bedrijven te verdubbelen met een maximum van 6.000 euro. De Voedselbank Almelo heeft het geld hard nodig, zonder nieuwe inkomsten stopt de voedselhulp binnen drie maanden.

De Voedselbank luidde afgelopen zaterdag de noodklok in deze krant. Op de bankrekening staat nog 9.000 euro. En daar komt bijna niets meer bij. Terwijl de maandelijkse kosten van 3.000 euro gewoon doorlopen. Het Armoedefonds las het artikel en besloot te helpen. „We willen hiermee een signaal afgeven dat dergelijke cruciale initiatieven niet ter ziele mogen”, aldus een woordvoerder. 

Penningmeester Johan van Loon van de Voedselbank Almelo noemt het gebaar van het Armoedefonds 'geweldig nieuws'. Zijn organisatie moet wel eerst bedrijven vinden die ook willen doneren, maar daar wordt hard aan gewerkt.

Geen geld van gemeente

Ook in overleg met de gemeente Almelo, die haar netwerk aanwendt om de Voedselbank in Almelo te helpen. Financieel valt echter niets te verwachten van de gemeente. „We hebben geen pot geld klaar staan om de begroting sluitend te maken”, zegt wethouder Javier Cornelissen. 

Subsidieregelingen zijn er wel, maar die zijn vooral gericht op activiteiten. Terwijl de Voedselbank juist geld nodig heeft om vaste lasten van te kunnen betalen. 

Dat de Voedselbank heel belangrijk is voor de 220 gezinnen die wekelijks een voedselpakket krijgen, dat beaamt Cornelissen. „Maar ons beleid is er vooral op gericht om in de toekomst te voorkomen dat mensen dit nodig hebben.”

Almelo e.o.