Volledig scherm
Het yogaclubje van De Schelf dat in actie komt tegen de sluiting van het wijkcentrum © Bert Kamp

Vreedzaam protest in Almelo tegen sluiten wijkcentra

ALMELO - Almelo is van plan om de meeste wijkcentra te sluiten. Maar dat gaat zomaar niet, vinden gebruikers van De Schelf. Ze komen in actie.

Monique Budde en Truus Katuin hebben er geen goed woord voor over. De vrouwen, inwoners van de Schelfhorst en geregeld in het wijkcentrum voor hun yogales, zijn verbijsterd en vol ongeloof dat de gemeente het ‘hart van hun wijk’ wil sluiten.

Ivoren toren
„De gemeente heeft de mond vol over transparantie, maar nu bepalen ze vanuit hun ivoren toren dat ze de wijkcentra willen wegbezuinigen”, zegt Budde fel. Ze vindt het voornemen onbegrijpelijk en arrogant van de gemeente.

En dus gaan ze protesteren. Niet met brandende fakkels, maar vreedzaam. Zoals het een yogagroep betaamt. „In de zomer is er geen yoga, maar dan gaan we wel met zijn zevenen wandelen”, vertelt Katuin.

Omarming
Tijdens het wandelen ontstond de actie ‘Omarming’: op 1 oktober, tijdens de viering van 40 jaar De Schelf, zullen wijkbewoners een grote kring om het wijkcentrum vormen, om zo hun geliefde gebouw te omarmen. „We hebben berekend dat we ruim 300 mensen nodig hebben. Die gaan we halen”, geeft Budde aan.

Ze hopen dat hun vreedzame actie navolging krijgt, zodat in heel Almelo op die dag gezamenlijk de wijkcentra worden omarmd.

Investeren in stenen
„De gemeente geeft aan dat ze niet in stenen wil investeren, maar je moét investeren in een gebouw”, vindt Budde. „Het is een plek waar mensen samenkomen, zaken in hun wijk signaleren en bespreken. Waar ze afspreken een keer naar de bioscoop te gaan of hetzelfde boek te lezen. Dat gebeurt niet in de woonkamers. We zijn samen een wijk, een gemeenschap. In de huidige, wereld is dit heel belangrijk.”

Almelo e.o.