Volledig scherm
De rechtbank in Almelo. © Tubantia

Vrijspraak voor Oldenzaalse ex-politievrouw na opgenomen gesprek

ALMELO - De rechtbank in Almelo heeft ex-politievrouw Karin P. (55) uit Oldenzaal dinsdag vrijgesproken van het maken van geheime opnamen tijdens een gesprek tussen een mediator met de plaatsvervangend districtschef en een juridisch adviseur van de politie.

Ook haar adviseur, Ferre van de N. (46) uit Beilen is vrijgesproken. Hij werd ervan verdacht van het gebruik maken van geheime opnamen in een brief naar de korpschef van de Nationale Politie en de Mediation Federatie Nederland.

Twee weken geleden werd tegen Karin P. nog een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur geëist. Zelf ontkende ze ooit stiekem een gesprek te hebben opgenomen. Tegen Van den N. werd 30 uur werkstraf geëist.

Conflict

Het opgenomen gesprek had in april 2015 plaats en had tot een oplossing moet leiden van een al sinds 2012 slepend conflict. Politievrouw P. schreef toen een parkeerbon uit, die later door haar chef werd verscheurd. Het was de opmaat voor een hoogoplopende ruzie, die resulteerde in een bemiddelingsgesprek.

Op een gegeven moment moest Karin P. tijdens dat gesprek de zaal verlaten. Later was ze in het bezit van een geluidsopname van het gesprek, dat in haar afwezigheid was gevoerd. Haar man had de cd met de opname van het gesprek tussen de post gevonden, zo luidde haar verklaring.

Tuchtzaak

De politievrouw was in shock over de inhoud. Districtschef Rob Bokdam en juridisch-adviseur Ton Haverkamp van de politie en mediator Jent Bijlsma bespraken de mogelijkheid Karin P. te laten afkeuren door een psychiater.

Agente P. stuurde de cd naar haar juridisch adviseur Ferre van de N., die de korpschef van de nationale politie en de Mediationfederatie Nederland inlichtte. Hij begon bij de federatie een tuchtzaak tegen Bijlsma.

Dagvaarding

Het Openbaar Ministerie dagvaardde daarop de politievrouw en haar adviseur wegens het maken een stiekeme geluidsopname en het openbaar maken van de inhoud. In die zaken zijn beide betrokkenen door de rechtbank vrijgesproken, omdat niet kan worden bewezen dat P. de opnames maakte. 

Karin P. is in februari van dit jaar al ontslagen.

Almelo e.o.