Op verschillende plaatsen in Nederland hangen al grote hoeveelheden nestkasten om meer vogels aan te trekken, die eikenprocessierupsen eten.
Volledig scherm
Op verschillende plaatsen in Nederland hangen al grote hoeveelheden nestkasten om meer vogels aan te trekken, die eikenprocessierupsen eten. © Scouting Cunera St. Marcellinus

Vrijwilligers timmeren honderden nestkasten voor mezen in strijd Almelo tegen eikenprocessierups

ALMELO - De jacht op de eikenprocessierups is geopend. Vooralsnog zonder gif, vlammenwerpers of aaltjes. Nee, de gemeente Almelo zet mezen in bij de strijd. Onder meer de koolmezen, pimpelmezen en kuifmezen moeten ervoor zorgen dat de overlast van de hardnekkige rups de komende jaren een stuk minder wordt. 

Om Almelo tot een aantrekkelijk gebied te maken, dient er wel geschikte huisvesting voor de vogels te komen. Een flinke club vrijwilligers van het IVN Almelo heeft zich inmiddels op die schone taak gestort. Op donderdagen timmeren en zagen de enthousiastelingen nestkasten voor de dieren. „In totaal gaat het om vijfhonderd nestkasten”, zegt Albert Eshuis, voorzitter van IVN Almelo. De afdeling ontving daarvoor subsidie van de gemeente Almelo. „Het gaat in eerste instantie om een proef. Als de proef slaagt, volgen er de komende jaren wellicht meer nestkasten. Al is vijfhonderd natuurlijk al een fors aantal.”

De gemeente gaat de kasten in de buurt van bekende hotspots ophangen. Plekken met hoogst waarschijnlijk veel eiken, waar de rups doorgaans erg actief is. „Het is dan niet klaar”, meent Eshuis. „Je moet mogelijk ook wat aanpassen in de directe omgeving, zodat de leefomstandigheden goed zijn voor de mezen. Dan heb ik het onder meer over voeding. Die nestkasten bouwen we immers niet alleen voor de warme maanden van het jaar. In de winter zoeken de vogels ook de beschutting op van de kasten.”

De voorman van het IVN verwacht niet direct dat de oorlog komende zomer gewonnen is. „Zo snel gaat het waarschijnlijk niet. Dat er meer mezen rondvliegen, wil niet per se zeggen dat er helemaal geen eikenprocessierupsen overblijven. Maar het kan een stap in de goede richting zijn en de populatie rupsen misschien terugbrengen naar aantallen die minder storend zijn.”

Bovendien speelt het weer mee. Als het voorjaar totaal anders verloopt dan afgelopen jaar, kan dat ook weer invloed hebben op de hoeveelheid rupsen. 

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.