Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Water uit 35 meter diepe Leemslagenplas koelt straks ziekenhuis Almelo

ALMELO - Het ZGT-ziekenhuis wordt in de nabije toekomst op bijzondere wijze gekoeld. Met water uit de Leemslagenplas, die op twee kilometer afstand ligt. Een geavanceerd milieuvriendelijk project, waarvoor gisteren het startsein is gegeven. 

Volgens plan stroomt er medio volgend jaar koel water uit de Leemslagenplas door buizen van het ziekenhuis aan de Zilvermeeuw. Dat zorgt voor een aangename temperatuur in het ZGT, ook op warme zomerse dagen.  Het water wordt af - en aangevoerd met behulp van een twee kilometer lange transportleiding. De leemslagenplas, ontstaan door zandafgraving, ligt aan de rand van de wijk Windmolenbroek. In het midden is de plas 35 meter diep. Van nature is het water onderin de plas het hele jaar koel. Het ziekenhuis onttrekt straks de kou uit het water, dat vervolgens  terug naar de plas wordt gepompt. 

Volledig scherm
© Dinand Buisman

Vernieuwend

 ZGT, aannemer NTP en Energiefonds Overijssel hebben gisteren een overeenkomst getekend voor het duurzame project.  Als eigenaar van de Leemslagenplas nam Gemeente Almelo acht jaar het initiatief voor dit vernieuwende project. In datzelfde jaar subsidieerde provincie Overijssel het onderzoek naar de haalbaarheid om koude te winnen uit de Leemslagenplas.  Nadat de gemeente Almelo een Europese aanbesteding had uitgeschreven voor de concessie voor het recht tot realisatie en exploitatie van de koudewinning, is deze uitgeven aan NTP. 

Het Energiefonds Overijssel financiert grotendeels de leiding van twee kilometer. De aanleg start in maart 2020. Met het geavanceerde systeem kan het ziekenhuis tot 37.000 gigajoule per jaar aan duurzame koeling realiseren. Dat betekent een forse verlaging van energiegebruik en kosten. Berekend is een energiebesparing van 90 procent.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.