Volledig scherm
Dex, een van de honden van Peter de Rijter,in actie. © foto Annina Romita

Wedstrijd schapendrijven in Almelo

ALMELO - Wat mens en hond samen kunnen bereiken, is komend weekeinde te zien op grasland bij industrieterrein Turfkade West, waar een wedstrijd schapendrijven wordt gehouden.

De zogenoemde Twente Trial is een initiatief van de Almelose ondernemer Peter de Rijter. Sinds een jaar of acht heeft hij in het werken met bordercollies een aantrekkelijke hobby gevonden. Volgens De Rijter, zelf in het bezit van vier bordercollies, is de wedstrijd vooral ook een publieksevenement. Het is volgens hem indrukwekkend om te zien hoe 'handler' en hond samen een koppel schapen in de door de mens gewenste richting weten te dirigeren. De Rijter: "Het mooie is de interactie met het dier. Bordercollies zijn heel intelligente honden. Je kunt er mee praten."

Zo'n tachtig schapendrijvers doen zaterdag en zondag mee aan de wedstrijd schapendrijven Engels parcours op het weiland aan de burgemeester Schneiderssingel. Ze strijden in twee klasses. In de 12-uurs klasse mag de handler voor de schapen lopen om de hond te ondersteunen. Bij de 6-uurs klasse moet de handler achter de hond en de schapen blijven.

Twente Trial: zaterdag en zondag van 8.30 tot 16.00 uur.

Almelo e.o.