Volledig scherm
De Klokkenbelt in Almelo. © Liselotte Kolthof

Weduwe klaagt medewerkers Almeloos verpleeghuis aan

ALMELO - Weduwe Mary Dalhoeven uit Almelo van de in 2014 overleden Folk Post (82) wijt de dood van haar echtgenoot aan verpleeghuis De Klokkenbelt. Ze klaagt twee artsen, het verpleeghuis en een verpleegkundige aan. In deze zaak doet het medisch tuchtcollege op 6 januari 2017 uitspraak.

Mary Dalhoeven wordt fel en emotioneel als ze de verpleeghuisarts van De Klokkenbelt (Almelo) voor het eerst in lange tijd weer ziet. „U bent verantwoordelijk voor zijn dood”, bijt ze hem toe. Maar zo fel als de klager is, zo rustig is de arts dinsdag 15 november als hij in Zwolle door het tuchtcollege wordt ondervraagd. Volgens hem is de Folkert Post helemaal niet overleden als gevolg van de morfine die hij kreeg maar aan zijn algehele slechte lichamelijke gesteldheid.

Darmkanker
Thuis kon het niet meer, zegt Dalhoeven. Bij haar man is darmkanker geconstateerd. Hij heeft een tijd in het ziekenhuis gelegen, en wordt daarna verpleegd in het Ariënshuis in Enschede. Het echtpaar is blij te horen dat hij begin 2014 verpleegd kan worden in De Klokkenbelt in Almelo. Maar de verpleging daar wordt volgens Dalhoeven ‘een hel.’ Door toedoen van verpleeghuis De Klokkenbelt is Folkert Post op 14 april 2014 overleden, zegt de weduwe.

Geen waarde
Alles gaat goed, tot 10 april. „Toen ik bij hem op de kamer kwam, bleek dat hij ‘s nachts uit bed was gevallen. Folkert zei tegen me: Ik moest nodig naar toilet. Ik heb gebeld en gebeld, maar er kwam niemand.” Als de verpleeghuisarts van De Klokkenbelt komt, is haar eerste reactie dat er een ambulance moet worden gebeld om de patiënt naar het ziekenhuis te brengen. „Een kwartier later kregen we te horen dat hij toch niet naar het ziekenhuis hoefde. De arts tegen me dat het geen waarde meer had.”

Suf
Volgens de arts heeft Post z’n heup gebroken bij de val. De patiënt en z’n partner geloven dat niet. „Hij zat gewoon in bed en had geen pijn. De arts zei: We gaan u behandelen met pijnstillende medicijnen. Waar u wel wat suffer van wordt.” De verbazing bij het paar is groot. „Hij had helemaal geen pijn.” Maar ze volgen het advies van arts.

Weglopen
In de dagen na de val zakt Post steeds verder weg. Dalhoeven snapt er niks van en spreekt een verpleegkundige aan. ‘Hoe lang gaat dat nog door met die spuiten?’ wil ze weten van het verplegend personeel. ‘Net zolang totdat hij overlijdt'. Dalhoeven: „Ik heb de verpleegkundige gezegd: ‘Stop daar alsjeblieft mee, dat willen we niet.’ Maar hij liep gewoon weg.” Op 14 april 2014 om 04.00 uur overlijdt Folkert in aanwezigheid van zijn Mary.

Tuchtcollege
Folkert Post is niet overleden als gevolg van de morfine die hij kreeg, zegt de arts die overigens niet meer bij De Klokkenbelt werkt. Het is zijn algehele slechte lichamelijke gesteldheid waaraan hij uiteindelijk is bezweken. Post leed aan meerdere ernstige kwalen. De arts vertelt ook dat Post, toen hij net was opgenomen, verward, en af en toe agressief was. Het toedienen van morfine is volgens de arts besproken met de partner van de patiënt.

De Klokkenbelt is onderdeel van Carintreggeland. Die organisatie wil niet reageren zolang de verschillende procedures nog lopen.

  1. Horecabroers winnen Energiek Almelo Award

    Horecabroers winnen Energiek Almelo Award

    ALMELO - Ze zetten de stad op de menukaart en zorgen daarmee voor een verlevendigd straatbeeld. Het is een citaat uit het juryrapport bij de Energiek Almelo Award 2017. De ondernemersprijs is gewonnen door Gabriël (r.) en Stefan Urucoglu. De prijs is woensdagmiddag in het Theaterhotel uitgereikt door voorzitter Pieter Mulder van het ondernemerscollectief. De broers Urucoglu zijn eigenaren van restaurant Kreta en café 't Hookhoes. "Onvermoeibaar en vol ideeën hebben ze van hun horecagelegenheden iets bijzonders gemaakt", aldus de jury. De prijs onderstreept ook het sociale hart van de ondernemers. "Door het organiseren van allerlei evenementen zorgen zij er ook voor dat Almeloërs die het minder hebben getroffen een zetje in de rug krijgen."

Almelo e.o.