Volledig scherm
Een agent tijdens een grote politieactie in de Almelose wijk Nieuwstraatkwartier in samenwerking met de Belastingdienst, justitie en de gemeente. © ANP

Werkstraffen geëist tegen leden van Almelose wietbende

ALMELO - Zeven vermeende leden van een wietbende stonden vrijdag voor de rechter in Almelo. Twee Almeloërs en een Hengelöer moeten voor straf de armen uit de mouwen steken. De andere vier kregen respijt. De rechter oordeelde dat er nog meer onderzoeken en getuigenverhoren nodig zijn. 

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) behoren de zeven verdachten tot een groep drugscriminelen uit het Almelose Nieuwstraatkwartier. Deze bende van meer dan 45 personen werd in september opgerold bij grootscheepse politieacties in de wijk. De zeven die voor de rechter verschenen, zijn geen hoofdverdachten. De mannen verrichtten vooral hand-en-spandiensten voor bijvoorbeeld de gebroeders T. De broers worden gezien als de initiatiefnemers van een groot aantal hennepkwekerijen in Nederland en in België.

Betrokkenheid

Eén van de verdachten van vrijdag is de 31-jarige koerier G. Het OM verdenkt de man van betrokkenheid bij vijf wietkwekerijen in Almelo. G. gaf toe dat hij in de rechercheverhoren niet de waarheid had gesproken. „Bij de wietplantage aan de Van Weerden Poelmanweg leek het alsof de politie mij niet als een volledig betrokkene zag, maar het tegendeel is waar. Ik runde die kwekerij samen met een vriend”, zei G. tegen rechter Manders. Over betrokkenheid bij andere plantages zei hij ook te hebben gelogen. „In het verhoor zetten ze mij onder druk. Ze dreigden continu met acht jaar gevangenisstraf. Toen heb ik maar antwoorden gegeven. Antwoorden waar ik achteraf niet achtersta.” De officier van justitie noemde dat vreemd.

Achter tralies

De openbare aanklager eiste tegen de Almeloërs Ö. en G. en Hengeloër K. dat ze achter de tralies gaan. Voor de beide Almeloërs vroeg het OM elk tien maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Rechter Manders was milder. Ö. was in zijn ogen vooral een medeplichtige bij wietkwekerijen in Almelo en het Belgische Mol. Ö. en koerier G. kregen beiden een werkstraf van 240 uur. G. kreeg daarbovenop een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden met een proeftijd van drie jaar. Hengeloër K. moet 180 uur aan het werk en kreeg een voorwaardelijke celstraf van twee maanden, met drie jaar proeftijd. 

De overige vier rechtszaken werden aangehouden. Volgende week verschijnt opnieuw een groep verdachten van de wietbende voor de Almelose rechter.

Almelo e.o.