Volledig scherm
Wijkgebouw De Schelf werd zaterdagmiddag door ruim 300 gebruikers 'omarmd'. © Lars Smook

Wijkcentra Almelo 'omarmd' tegen dreigende sluiting

ALMELO - Meer dan driehonderd bewoners van De Schelfhorst vormden zaterdagmiddag om klokslag twaalf uur een lange menselijke keten rondom De Schelf.

Het 'omarmen' van het wijkgebouw was een ludiek protest van de gebruikers om de Almelose politiek duidelijk te maken dat ze van dit kloppende hart van de wijk moeten afblijven. "Want waar moeten we dan heen?", is deze dag een veelgestelde vraag.

Hart van de wijk
Truus Katuin van de yogaclub was de bedenkster van de actie. 'Blijf met de handen af van' vindt ze te agressief klinken, daarom 'omarm wat je lief hebt'. "De Schelf is het hart van onze wijk, sluit het gebouw en de wijk wordt levenloos en dat moeten we voorkomen", zegt ze. Clubgenote Monique Budde vult aan dat de viering van het 40-jarig bestaan van De Schelf de uitgelezen gelegenheid is voor het laten horen van dit protest. "Het jubileum bevestigt immers dat het wijkgebouw iets kostbaars is dat je moet koesteren. De politiek moet niet in stenen, maar in mensen investeren", stelt ze.

Verloedering
Tiny Egberts verwacht dat sluiting leidt tot verloedering van De Schelfhorst. Ook andere protesterende bewoners laten soortgelijke geluiden horen, zijn met name bang voor een toename van de jeugdcriminaliteit en daling van de huizenprijzen in de wijk. De spontaan in De Schelfhorst ontstane actie werd gelijktijdig ook in de meeste andere wijken gevoerd.

Volledig scherm
Ook bij wijkcentrum 't Dok werd actie gevoerd om dreigende sluiting te voorkomen. © Rudi Schreurs

Almelo e.o.