Volledig scherm
Peter Knipmeyer bij de finale van de Willem Wilmink Dichtwedstrijd. © Annina Romita

Willem Wilmink Dichtwedstrijd: dichters laten zich in mooie vorm wakker maken

ALMELO – Muziek, schaken, seks, bier of een massage. Voor al die zaken mag je de nachtrust van een dichter verstoren. Dat werd zondagmiddag duidelijk bij de finale van de Willem Wilmink Dichtwedstrijd.

‘Daar kunnen ze me ’s nachts voor wakker maken’ was bij de 22e editie van de landelijke dichtmanifestatie de opdracht, die gastdichter Peter Knipmeijer in petto had voor de deelnemers. De vijfkoppige jury kreeg 190 inzendingen ter beoordeling.

Eric van Loo (Utrecht) kreeg de hoogste cijfers van de jury. De winnaar laat zich graag wakker maken door ‘mooie vormen’ , waarbij hij subtiel in het midden laat of het om literaire of lichamelijke vormen gaat. De hoofdprijs is een glazen sculptuur, beschikbaar gesteld door De Twentsche Courant Tubantia.

Hans Manders kreeg de lachers op zijn hand met een gedicht, waarin hij het publiek eerst liet geloven dat zijn nachtrust absoluut niet verstoord mag worden.’ Maar voor een leuk eenlettergrepig woord, waarvan mijn bed spontaan begint te kraken, daar kunnen ze me ’s nachts voor wakker maken.’

Internationale deelnemers

Begonnen als een Twents initiatief van wijlen Willem Wilmink ontwikkelde de dichtwedstrijd zich in de afgelopen jaren – mede door de online deelname - tot een landelijke en zelf internationaal gekleurde competitie. Dit jaar kwamen de gedichten zelfs uit Spanje, Duitsland en Suriname.

Na een feestelijke culturele middag met o.a. werk van gastdichter Peter Knipmeijer en muziek van het combo Haverkort, ontvingen de winnaars hun prijs in Bibliotheekcafé de Meridiaan van Bibliotheek Almelo.Juryvoorzitter Willem van Dooren roemde de wijze waarop de dichters de opdracht in hun gedicht verwerkt hadden.

Uitslag:

1. Eric van Loo (Utrecht); 2. Gerda Koppelman (Almelo); 3. Gerrit Rensink (Almelo); 4. Monique Wilmer-Leegwater (Borne); 5. Marc Eyck (Nijmegen); 6. Inge Boulonois (Heerhugowaard); 7. Hans Manders (Heeswijk-Dinther); 8. Remko Koplamp 

Almelo e.o.