Volledig scherm
© Thinkstock

Woningwaarde in Twente nog steeds fors lager

ENSCHEDE/ALMELO - Ook in Twente is op enkele plekken sprake van een stijging van de WOZ-waarde van woningen, vergeleken met vorig jaar. Maar vergeleken met de WOZ-waarden van voor de crisis is het in het oostelijk landsdeel nog steeds een drama.

Landelijk zijn woningen volgens de taxateurs van de gemeenten gemiddeld anderhalf procent meer waard, vergeleken met 2015. In Twente en Achterhoek geldt dat slechts voor Enschede, Hengelo, Wierden (2 procent) en Rijssen-Holten en Oldenzaal (1 procent). In de andere gemeenten bleef de WOZ-waarde gelijk of daalde nog steeds. Een en ander blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Opvallend in het overzicht is Almelo. Daar zijn de WOZ-waarden, vergeleken met een jaar eerder, 8 procent lager. Maar wanneer de waarden van 2010 - vóór de crisis - er naast gezet worden, blijkt Almelo helemaal niet het slechtste jongetje in de klas. Dan blijkt in Almelo de WOZ-waarde juist het mínst gedaald, namelijk ook 8 procent, terwijl die daling in bijvoorbeeld Hengelo ten opzichte van 2010 16 procent is en in Enschede 15 procent. Taxatie
De recente daling van de WOZ-waarde in Almelo blijkt te wijten aan een opvallend hoge WOZ-waarde in 2015. Althans, volgens de cijfers van het CBS. Dat roept vragen op over de taxaties die deze gemeente destijds heeft laten uitvoeren. Een woordvoerder van de gemeente Almelo heeft echter geen verklaring. ,,De taxaties worden voor Almelo uitgevoerd door het Gemeentelijke Belastingkantoor Twente. Het GBT doet dat voor meer gemeenten.” Bij het GBT, dat zelf de cijfers aanlevert aan het CBS, hebben ze vooralsnog geen verklaring voor de hoge taxatiecijfers van Almelo in 2015. ,,We herkennen ons niet in deze cijfers van het CBS”, aldus een woordvoerder. ,,Wat wij in onze cijfers zien zien is een daling van 5,5 procent in 2014, van 5,2 procent in 2015 en juist een stijging van 1,4 procent in 2016. Eigenlijk gelijk met de trend in de rest van Twente. Voor 2017 zien we in de taxaties tot nu toe een verdere stijging met 2,5 procent.”
Bekijk hieronder hoe het in jouw gemeente zit

Almelo e.o.