Volledig scherm
© Ivo Kruger

ZGT ‘betreurt de gang van zaken’ rond 3 omstreden operaties

ALMELO - De Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) betreurt de gang van zaken’ rond drie operaties, waar mogelijk verwijtbare medische fouten zijn gemaakt en het te laat daarover informeren van betrokkenen. Waaronder ook het niet melden van een calamiteit bij de inspectie. Dat gaf ZGT zaterdagmorgen aan in een persverklaring.

Zoals vorige week gemeld wil de inspectie ZGT – met ziekenhuizen in Almelo en Hengelo – beboeten voor het schenden van de wettelijke meldplicht bij een calamiteit. Van de drie omstreden operaties werd er één niet meteen bij de inspectie aangegeven. Twee van de drie patiënten zijn overleden als gevolg van complicaties.

De inspectie begint ook een tuchtzaak tegen de betreffende arts, de inmiddels vertrokken chirurg Serdjan Rakic.

Verklaring
Volgens de verklaring van ZGT was er geen opzet in het spel om één van die operaties niet te melden bij de inspectie. Het ziekenhuis in de verklaring: ‘Dit incident werd door ZGT op basis van de verkregen informatie als complicatie aangemerkt en is daarom toen niet gerapporteerd bij de IGZ (Inspectie voor de Gezondheidszorg)’. Het ziekenhuis vertelt in de verklaring niet of ze tegen het boetetraject in beroep gaat. Verder meldt ZGT dat de procedures inmiddels zijn gewijzigd. „Betrokkenen krijgen in een eerder stadium volledige openheid van zaken in een persoonlijk gesprek.”

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Almelo e.o.