Volledig scherm
Pal tegenover de laad- en loskade aan de kant van de Hoeselderdijk is de zwaaikom gepland. foto Charel van Tendeloo

Zijtak Twentekanaal nog steeds lek, ondanks slib

ALMELO - Het aanbrengen van een nieuwe sliblaag in de zijtak van het Twentekanaal heeft nauwelijks effect gehad. Het grondwater staat nog steeds te hoog waardoor boeren in de omgeving last hebben van vernatting van hun gronden.

Daardoor is hun land lastiger te bewerken en brengen de oogsten minder op.

Onderzoek
Rijkswaterstaat gaat nu onderzoeken hoe de grondwaterstand wel omlaag kan worden gebracht. In afwachting van een definitieve oplossing wordt met de boeren gekeken wat er individueel gedaan kan worden. Een van de mogelijkheid is om drainage op de natte percelen aan te leggen.

Vernatting
Na baggerwerkzaamheden in 2010 werd in het gebied vernatting geconstateerd. Rijkswaterstaat ontdekte dat de bodem van het kanaal ‘lek’ was omdat bij het baggeren teveel slib van de bodem was geschraapt.

Op plaatsen waar het kanaal hoger ligt dan de omgeving, stroomt het water vanuit het kanaal naar de omgeving. Dat veroorzaakt overlast, onder meer bij Bornebroek en de Almelose wijk Windmolenbroek.

Nieuwe sliblaag
Om de problemen te lijf te gaan werd begin dit jaar een nieuwe sliblaag aangebracht. De verwachting was dat daardoor, en door het herprofileren van de kwelsloten, de wateroverlast in het gebied zou verminderen. Maar dat gebeurde dus niet.

'Laag niet dik genoeg'
Rijkswaterstaat weet nog niet precies waarom de nieuwe sliblaag niet werkt, maar vermoedt dat de laag niet dik genoeg is. Er is gezocht naar slib dat van dezelfde kwaliteit is als het bestaande slib op de bodem. Dat is echter uitzonderlijk schoon, waardoor het lastig was voldoende slib te vinden voor de reparatie.

Ook wordt onderzocht of het gebruikte slib wel genoeg kleideeltjes bevat.

  1. Verdachte oplichter Henk B. uit Almelo wil slachtoffers terugbetalen

    Verdachte oplichter Henk B. uit Almelo wil slachtof­fers terugbeta­len

    ALMELO - De van oplichting verdachte Almeloër Henk B. wil zijn slachtoffers gaan terugbetalen. Voor de rechter verklaarde hij dat hij inmiddels een spaarpotje heeft waaruit hij dat ‘serieus’ kan gaan doen. Hij vertelde tegenwoordig bij het kringloopbedrijf Wawollie in zijn woonplaats te werken, zelf van het minimale probeert rond te komen, waardoor hij overhoudt om het straks met de gedupeerden goed te maken. “Zelfs als ik word vrijgesproken".

Almelo e.o.