Volledig scherm
Bertus en Erik Schepers, leden van fanfare Levenslust in Fleringen © Emiel Muijderman

Zonder Levenslust zal het heel stil worden in Fleringen

FLERINGEN - Het 90-jarige jubileum van muziekvereniging Levenslust in Fleringen voltrekt zich op een cruciaal moment in de historie. Net als zoveel andere muziekverenigingen in Nederland en Twente, kampt Levenslust met een groeiend tekort aan leden. Speelden er in de hoogtijdagen nog zo'n 40 muzikanten mee, nu is dat aantal gehalveerd, nota bene in een dorp dat tot voor kort alleen maar is gegroeid.

Het beeld bij Levenslust is niet anders dan dat in pakweg Tilligte, Langeveen, Manderveen of steden als Hengelo, Enschede en Almelo. De traditionele verenigingen vergrijzen. Jeugdleden zijn steeds moeilijker te vinden en haken steeds vaker af. Erik Schepers, net als vader Bertus actief bij de vereniging, is in Fleringen met zijn 32 jaar een van de weinige leden uit de middengeneratie.

Prioriteiten
De jongeling legt de vinger op de zere plek. "Twintigers, dertigers en veertigers zijn er niet meer. Ze hebben het te druk. Ooit waren ze er wel, maar ze zijn afgehaakt. Wat rest zijn ouderen, vooral bij de lage instrumenten, en tieners. Als die 18 jaar worden, trekken ze weg. Of ze stoppen al eerder. Spelen in een vereniging kost moeite. Blazen gaat niet vanzelf. Je moet er zijn, elke week. Niemand in Fleringen wil de fanfare missen. Alleen: ze brengen het niet meer op om lid te worden."

Noodkreten
De nood in muziekland is groot, bevestigt ook Erik Kobes. Als bestuurslid van de landelijke organisatie van muziekverenigingen KNMO, bereiken hem bijna dagelijks de noodkreten vanuit het veld. "Er is jarenlang bezuinigd op cultuur en muziekonderwijs. Daarvan plukken we nu de wrange vruchten. Vooral in de kleine gemeenschappen wordt het steeds moeilijker een volwaardige vereniging in de benen te houden. Ze zitten in een vicieuze cirkel: minder leden, minder geld maar ook minder kader en kwalitatief mindere dirigenten. Ze bestaan vaak nog dankzij een paar families. De gevolgen laten zich uittekenen. Ofwel ze verdwijnen ofwel ze fuseren met verenigingen in de omgeving."

Volledig scherm
Bertus en Erik Schepers, leden van fanfare Levenslust in Fleringen © Emiel Muijderman

Almelo e.o.