Volledig scherm
Een bij op een bloem van de Phacelia. © Getty Images

Zonnepark in Almelo krijgt bewoners: honderdduizenden bijen

ALMELO - Bijen gaan in de toekomst het zonnepark aan de Aadijk in Almelo bevolken. Leden van imkersvereniging ’t Iemenschoer zetten er hun kasten neer. 

Ten behoeve van het bijenproject hebben Solar Energy Works, de ontwikkelaar van het zonnepark aan de Aadijk, en de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) de handen ineen geslagen. Vervolgens is er contact opgenomen met ’t Iemenschoer. De Almelose imkersvereniging doet graag mee aan deze bijzondere vorm van kruisbestuiving en gaat de bijenstal opzetten. 

„Het is een prachtig initiatief. Er komen ook andere faciliteiten, zoals een slingerruimte. En ontvangst van schoolkinderen, zodat het ook een educatief karakter krijgt”, prijst voorzitter Hans Oude Luttikhuis van ’t Iemenschoer. De honing is voor de imkers. Die proberen dat te verkopen. „Maar ik denk dat er voor Solar ook wel een potje in zit.”

Met Michel Backx als kartrekker gaat een aantal leden van imkersvereniging er kasten voor een bijenvolk neer zetten. „In een kast zitten al gauw 40.000 tot 50.000 bijen”, zegt Oude Luttikhuis. Delen van het zonneparkterrein worden ingezaaid met kruidenmengsel. „Zodat er een diversiteit aan bloemen groeit.” De Iemenschoer-voorzitter verwacht dat komende winter de bijen er naar toe kunnen. „Dan kunnen ze daar mooi invliegen in het voorjaar.”

Het is de bedoeling dat het hele zonnepark een toevluchtsoord voor bijen en andere insecten worden. De projectontwikkelaar wil daarmee een bijdrage leveren aan herstel en behoud van de Nederlandse bijenstand en de leefomgeving van andere onmisbare insecten.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.