Volledig scherm
Het kantoorpand van thuiszorgbedrijf Bions en het failliete thuiszorgbedrijf Solace ATC in Rijssen. © VINCENT JANNINK

Zorgbureau BiOns moet op matje komen bij Twentse gemeenten

ALMELO – De Twentse gemeenten gaan in gesprek met zorgorganisatie BiOns bv over de honderdduizenden euro’s die het bedrijf uitleent aan andere ondernemingen van dezelfde eigenaar, Trees Zwienenberg. Dat antwoordt het college van B en W van Almelo op vragen van PVV-raadslid Stöteler.

Onlangs publiceerde deze krant over de merkwaardige jaarrekening van BiOns. Directeur Zwienenberg bleek ruim zeven ton zorggeld te hebben overgemaakt aan andere bv’s en stichtingen waar ze zelf aan verbonden is. Een deel van dat geld was volgens haar overigens een ‘foutje van de boekhouder’.

In gevaar

De Twentse gemeenten zijn het er over eens dat Zwienenberg opheldering moet geven over deze transacties. “Een zorgondernemer mag geen onverantwoorde onttrekkingen doen die de continuïteit van de onderneming en daarmee de zorg voor de cliënten in gevaar brengt”, aldus het college. Het kondigt ook aan dat na het gesprek met Zwienenberg gekeken wordt of er nadere stappen nodig zijn.

Zwarte lijst

Zoals eerder gemeld bekijkt Almelo ook de mogelijkheid om een ‘zwarte lijst’ op te stellen van zorgondernemers die in het verleden dubieus gedrag hebben vertoond en daarna onder een andere naam ‘gewoon’ weer opnieuw kunnen beginnen. Volgens Stöteler zou Zwienenberg op zo’n lijst thuishoren omdat ze eerder al failliet ging met haar vorige zorgbureau, Solace. De rechtszaken over haar aansprakelijkheid daarbij lopen nog steeds.

Almelo e.o.