Volledig scherm
Het oud stadhuis van Almelo. © Mark Mensink

Zorgen over financiering verbouwing voormalig stadhuis Almelo

ALMELO - Om het oude stadhuis in Almelo op te knappen, doet de Coöperatie Hergebruik Gebouwen een beroep op het geld van ondernemer Bennie Lenferink. Maar is dat wel zo handig? De Almelose VVD fractie heeft inmiddels al vragen gesteld over de financiering van de voorgenomen verbouwing van het pand met geld van Lenferink. De autohandelaar heeft geld geleend aan Wiebe van B. die wordt verdacht van het witwassen van drugsgeld via zijn autobedrijf ANM aan de Twentelaan in Almelo.


De vragen zijn een reactie op een artikel in dagblad De Twentsche Courant Tubantia, waarin wordt gemeld dat het openbaar ministerie Van B. verdenkt van het witwassen van drugsgeld via zijn autobedrijf ANM. Om dat bedrijf te runnen, leende hij een half miljoen van autohandelaar Bennie Lenferink. Dat blijkt uit het faillissementsverslag over autobedrijf ANM. Van B. wordt door de politie aangemerkt als ‘een belangrijke pion in grootschalige hennepteelt en -handel in Almelo en Vroomshoop’. Daarvoor zit hij sinds mei van dit jaar vast.

Lening
Lenferink ontkent de lening aan Van B. niet, wel zegt hij niets met de vermeende misdrijven te maken te hebben. Woensdag probeerde Lenferink middels een kort geding zijn belangen zeker te stellen door de 137 auto’s die het OM in juni bij Van B. in beslag heeft genomen - met een waarde van om en nabij de miljoen euro - veilig te stellen. De beslissing daarover valt op 17 augustus.

Onderzoek
De VVD wil nu weten of er een zogeheten Bibob-onderzoek, een integriteitsscreening, wordt gedaan naar de bv Europrojecten van Bennie Lenferink, waarmee hij de verbouwing van het oude stadhuis wil financieren. „Het is ook in het belang van meneer Lenferink”, zegt Maathuis. „Hij geeft aan dat hij er niks mee te maken heeft. Dan zou een onderzoek geen probleem moeten zijn.”

Geen probleem
Lenferink laat in een reactie weten dat zo’n onderzoek ‘geen enkel probleem is’ en dat ze de wijze van financiering van boven tot onder mogen nakijken. „Maar ik denk dat ze het allang gescreend hebben.”

Almelo e.o.