Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Achterhoekse derby tussen RKZVC en Longa'30, een affiche om ‘u’ tegen te zeggen

3000 toeschouwers bij een duel in het amateurvoetbal, RKZVC - Longa’30 is een affiche in de Achterhoek om u tegen te zeggen. Longa won de ontmoeting afgelopen weekeinde met 2-0.

Hordes mensen vullen zaterdag aan het begin van de avond het fietspad van Lichtenvoorde naar Zieuwent. Fietsende groepjes van twee, vier of acht zien de immense Sint-Werenfriduskerk steeds dichterbij komen. Geen derby in het verspreidingsgebied van deze krant die zoveel bekijks trekt als RKZVC - Longa’30. Zieuwent tegen Lichtenvoorde.

De sfeer op het kneuterige sportpark van RKZVC doet deze avond meer denken aan een zomerfeest, dan aan een voetbalwedstrijd. Dreunende muziek uit een bomvolle tent, gevuld met mensen in zomerse outfit. De geur van gras en frituurvet. Honderden fietsen die stuur aan stuur in de stalling staan. Een weiland dat fungeert als parkeerplaats voor auto’s. Een zonsondergang die de lucht paars en roze kleurt op De Greune Weide.

Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Opgestapelde pallets

De wedstrijd doet voor rust geen eer aan deze prachtige omstandigheden. RKZVC begint beter en krijgt twee goede kansen op de 1-0, maar de inzetten van Joey Belterman (schot op de keeper) en Sven Jurjus (paal) treffen geen doel. Vlak voor rust dringt Longa wat aan, maar genieten is het niet voor de vele toeschouwers, die verdeeld zijn over tribunes, dakterrassen en die gewoon rijendik langs de lijn staan. Opgestapelde pallets zorgen ervoor dat iedereen het duel goed kan volgen. Het duel dat overigens een kwartiertje later begon dan gepland. Slechts één rookbom werd voor het duel ontstoken, maar aangezien windstilte en vuurwerk slecht samengaan, was er lange tijd niets te zien in Zieuwent. De aftrap van de pupil van de week was nog te zien, maar niemand zag dat het jochie de goalie van Longa passeerde.

Dat was zaterdag de enige keer dat Longa-doelman Erik Wijnbergen moest vissen. Zeker na rust kwam RKZVC er totaal niet meer aan te pas. Twee jaar geleden vernederde de ploeg de buurman nog met 5-0. Zaterdag namen de oranjehemden revanche. Longa won verdiend met 2-0. Een piepjong Longa groeide in de wedstrijd en scoorde na een ruim uur spelen.

Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

‘Mooier ga je het niet meemaken’

Rick Bosma schoot een bal van afstand prachtig in de kruising. Daarna ging Longa, dat het vooral achterin uitstekend voor elkaar had, alleen maar beter voetballen. Vijf minuten voor tijd viel de 0-2. “Dit voelt heel goed. Mooier dan dit ga je het niet meemaken. Winnen in Zieuwent voor zoveel publiek. Echt geweldig”, zei aanvoerder Dirk Doppen na de zege, voordat hij met de rest van de selectie de feesttent in Zieuwent binnenstapte.

Zijn collega-aanvoerder Michiel Krabbenborg bezocht diezelfde tent, maar met een ander gevoel. Of zo’n nederlaag zeer doet? “Dat niet, maar leuk is anders. Twee seizoenen geleden wonnen wij twee keer, nu wint Longa. We zullen het de komende weken moeten aanhoren, maar het is niet anders. Het is aan ons om na de winterstop revanche te nemen in Lichtenvoorde.”

Amateurvoetbal