Volledig scherm
Reserve-aanvoerder Amanuel Tunc namens Suryoye in actie tegen Reutum. © Bert Kamp

Alleen 'tiki-taka' niet genoeg voor Suryoye-Mediterraneo

ENSCHEDE - Suryoye-Mediterraneo maakt behalve op technisch vlak ook fysiek stappen in de derde klasse. Het behalen van promotie wordt echter een lastige opgave.

Het kampioenschap hebben ze ruim een maand geleden al uit hun hoofd gezet. En zelfs een periodetitel lijkt inmiddels een brug te ver. Toch: met nog vier wedstrijden te gaan, doet FC Suryoye-Mediterraneo in de derde klasse A bovenin mee. De ploeg is zelfs slechts twee punten verwijderd van de tweede plaats. Maar de verdeling van de prijzen valt dit seizoen zeer ongelukkig uit voor de club. 

Lege handen
Aangezien periodewinnaars Victoria'28 en Eilermark hoogstwaarschijnlijk geen kampioen worden en koploper Vogido nog geen periodetitel heeft, zijn er in de derde klasse A tot dusver geen vervangende periodes. Mocht Suryoye tweede worden, dan komt de club met lege handen te staan. De derde periode lijkt het enige redmiddel, maar ook daarin heeft Suryoye een achterstand en meerdere concurrenten uit de middenmoot. "Het zal heel lastig worden om nog een prijs te pakken en daarom moeten we het eigenlijk helemaal niet hebben over een periode of promotie", zegt aanvoerder Christian Cicek. "Wij moeten eerst zelf een stabiele ploeg worden en dat is al moeilijk genoeg."

Eindelijk fit
Cicek speelt sinds kort weer volledige wedstrijden. Hij stond lange tijd aan de kant met een blessure. Meerdere spelers kampten bij Suryoye met blessures, maar inmiddels beschikt trainer Theo Vonk weer over een volledig fitte selectie. "Je ziet het meteen terug in de uitslagen, want op de 2-1 nederlaag tegen De Tukkers na hebben we sinds eind maart geen wedstrijd meer verloren", zegt Cicek. "Als echt iedereen fit is bij ons, merk je ook dat we niet alleen een goede basis hebben, maar ook een goede bank."

Jeugd
Volgende week kan het jeugdteam van Cicek, de JO19-1 (voorheen A1) van Suryoye, kampioen worden in de tweede klasse. Voor Cicek zou dat alweer het tweede kampioenschap op rij betekenen als trainer. Vorig seizoen werd hij in de tweede klasse kampioen met de B1. "Het gaat de laatste jaren goed met onze jeugd, maar we weten dat het in Enschede moeilijk is om de jeugd te behouden. We proberen daarom van buitenaf veel jeugd naar ons toe te trekken."

Meerdere jeugdspelers haalden dit seizoen al de eerste selectie. Sakay Essen (18) bijvoorbeeld en zelfs de 17-jarige Peter Elia. Laatstgenoemde maakte afgelopen zondag zijn eerste doelpunt voor het vlaggenschip.

Knokken
Suryoye staat vooral bekend om het technisch verzorgde spel, maar de ploeg is er inmiddels achter dat ook het fysieke aspect zeer belangrijk is. "De afgelopen weken heb ik weer het gevoel dat iedereen ervoor wil knokken", zegt de spits. Reserve-aanvoerder Amanuel Tunc omschreef het in het laatste wedstrijdverslag treffend richting komende zondag, de uitwedstrijd bij DSVD: 'FC Suryoye is gewaarschuwd, want tegen DSVD komt het zondag niet goed met alleen 'tiki-takavoetbal.'

Amateurvoetbal