Volledig scherm
HSC was vorig seizoen dicht bij een stunt tegen GA Eagles, maar na een (lange) penaltyreeks ging het toch mis. © Emiel Muijderman

Amateurclubs dromen over bekerfinale in De Kuip

ENSCHEDE - AZSV bereikte dinsdag al de tweede ronde van de KNVB Beker, vandaag (woensdag) hopen Quick'20, SVZW en RKZVC hetzelfde te doen.

De KNVB Beker? Dat is toch het toernooi waar ook de profclubs aan meedoen?
Inderdaad. Dankzij goede prestaties afgelopen seizoen in de districtsbeker of in de competitie plaatsten vijf regionale teams zich voor het echte werk.


Vijf? Vier, toch?
Behalve Quick, SVZW, AZSV en RKZVC doet derdedivisionist HSC’21 ook mee. De club uit Haaksbergen eindigde afgelopen seizoen bij de bovenste negen teams in de topklasse en mag daardoor instromen in de tweede voorronde. Daarin speelt HSC volgende week woensdag uit bij de winnaar van de ontmoeting Schaesberg - Kloetinge. In beide gevallen zal de bus op tijd vertrekken en pas ’s nachts terugkeren. Schaesberg ligt in Limburg (enkele reis 206 kilometer), het Zeeuwse Kloetinge is met 260 kilometer (!) enkele reis nog verder van huis. Tja, je moet er wat voor over hebben om de finale in De Kuip te bereiken...

Maar eerst de eerste voorronde. AZSV is dus verder, tegen wie spelen de regionale teams?
De spelers en begeleiders van Quick’20 moeten woensdag snipperen van het werk, want om 18.00 wacht in Amsterdam de ontmoeting met WV- HEDW (Wilhelmina Vooruit - Hortus Eendracht Doet Winnen). Normaal gesproken moet Quick de tweedeklasser kunnen verslaan. In dat geval komt een week later JVC Cuijk, net als Quick derdedivisionist, op bezoek in Oldenzaal.
SVZW, na een pijnlijk verlopen jaar dit seizoen uitkomend in de eerste klasse, gaat in Schijndel (20.00 uur) op bezoek bij derdeklasser Avanti’31. Bij winst wacht in de tweede ronde een uitduel bij de winnaar van de ontmoeting tussen Jodan Boys en Swift.
RKZVC lootte als enige een thuisduel. De tweedeklasser uit Zieuwent ontvangt vanavond (20.00 uur) hoofdklasser Achilles Veen. Mocht RKZVC stunten, dan wacht een nog zwaardere kluif met een uitduel in Den Haag, bij tweededivionist HBS.

En de profclubs dan?
Die stromen na de tweede voorronde in. Overleven en vervolgens loten tegen bijvoorbeeld PSV, Ajax, Feyenoord, enzovoort, dat is waar al die amateurclubs van dromen.

Maar dan zit het avontuur er ook meteen op, toch?
Normaal gesproken wel, maar zegt nooit nooit. Denk maar eens terug aan afgelopen seizoen: amateurclub VVSB kwam tot de halve finale. Niet alleen sportief een geweldig succes, ook financieel een opsteker van jewelste. Dus toch even noemen: de finale in De Kuip is op zondag 30 april 2017.

Amateurvoetbal