Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Amateurclubs veel positiever over nieuwe opzet jeugdvoetbal

HAAKSBERGEN - Het jeugdvoetbal gaat op de schop. Amateurclubs uit de regio gaven in september aan overvallen te zijn door dit KNVB- besluit. Na bijeenkomsten en een pilot bij Bon Boys zijn de clubs positiever.

Op de pilot bij Bon Boys in Haaksbergen is Peter van Amstel, technisch jeugdcoördinator van de KNVB Noord-Oost, aanwezig. Hij legt aan de vertegenwoordigers van de aanwezige clubs per jeugdcategorie de grootste veranderingen uit. Op het hoofdveld spelen verschillende teams in de nieuwe vormen. Twee tegen twee, vier tegen vier, zes tegen zes. „Steeds meer clubs willen graag aanwezig zijn bij een pilot en ik merk dat er in het algemeen positief naar de veranderingen worden gekeken”, zo ervaart Van Amstel.

Ook in onze regio zijn de clubs inmiddels wat bekomen van de eerste schrik en stukken positiever. „Wij snappen de gedachtegang van de KNVB en zien het met interesse tegemoet”, aldus Harald Eertink, voorzitter van Excelsior’31. Gerard Heskamp, preses van Quick’20 klaagde bij de bekendmaking van de plannen dat clubs ‘het door de strot kregen gedrukt’. „Inmiddels is gebleken dat veel besluiten nog niet definitief waren. Dus de grootste angels zijn er uit gehaald. Het voetbal moet ook veranderen. Daar zijn wij helemaal niet op tegen.”

Enquête
De veranderingen die de bond wil invoeren zijn behoorlijk ingrijpend. Van Amstel vindt echter dat het niet te groot moet worden gezien. „Aan de voetbalvormen verandert er eigenlijk niet zo veel. De weg van de mini’s naar de senioren duurt veertien jaar. Alleen de opbouw verandert”, zegt de KNVB-man. Veel plannen liggen al vast. De nieuwe afmetingen, zowel van de velden als van de doeltjes, en de leeftijdscategorieën. Maar er zijn nog punten die de KNVB samen met clubs wil invullen. De rol van de ouders, competitievormen, spelduur, de rol van de coach, spelregels, balformaat, scheidsrechters, klassementen en rituelen. ,,Daar krijgen clubs die een bijeenkomst of pilot hebben bezocht een enquête over. Aan de hand daarvan maken we plannen.”

Zaalvoetbal
Wat veel clubs aangeven, ook op de pilot, is dat er nog veel vraagtekens zijn. Onder andere over het 2 tegen 2 voetbal bij de jeugd onder de zeven jaar leven veel twijfels. „Als er een speler met grassprieten aan het spelen is, staat de ander er alleen voor”, tekende Vogido-voorzitter Theo Busch in september al op. Bij Bon Boys vonden toekijkers het veel op zaalvoetbal lijken. „Twee tegen twee is alleen de partijvorm. Het wordt denk ik te letterlijk genomen. Het is niet de hele training twee tegen twee voetballen. Ook kan in de partij op niveau worden ingedeeld”, nuanceert Van Amstel.

Waar misschien nog wel het grootste vraagteken bij clubs ligt, is het organisatorische aspect. Hoe raak je alle nieuwe teams kwijt, hoe alle nieuwe afmetingen van de velden te belijnen, hoe teams in te delen? En de nieuwe goaltjes die bij de mini’s gebruikt gaan worden, heeft bijna geen club op voorraad. „Op elk veld, behalve een hoofdveld, mag een club belijning aanbrengen. En als alternatief voor de goaltjes bij de pupillen, kunnen ook prima pionnen gebruikt worden, al is een net dat bolt na een goal altijd mooier.”

Hockey
Heskamp van Quick’20 is positief, maar ziet nog wel een punt van aandacht. „De KNVB gebruikt hockey vaak als referentiepunt. Als de hockeybond in Nederland een verandering doorvoert, dan ‘walst het dat zo internationaal door’. Voor de KNVB is dat lastiger, met de FIFA die er nog boven staat. Ik zou onder de 12 jaar een intrap in plaats van een ingooi bijvoorbeeld een goed idee vinden, dat moet dan wel breed gebeuren.”

Dubbele leeftijdsklassen
Vogido, dat ook over veel jonge jeugd beschikt, ziet nog een groot nadeel. ,,Kleine clubs kunnen straks geen F-team meer op de been brengen, omdat de KNVB teams per leeftijdsjaar wil indelen”, aldus voorzitter Busch. Volgens Van Amstel is daar geen sprake van. „Tenzij clubs het aanvragen, speelt jeugd van 6 en 7 jaar geen competitievoetbal. Mochten clubs in oudere klassen geen team rond kunnen krijgen, dan mag je nog wel in dubbele leeftijdsklassen spelen. Bijvoorbeeld als D-jeugd, maar dan gelden wel de spelvormen van het oudste jaar.”

Amateurvoetbal