Volledig scherm
Vroomshoopse Boys maakte vorig seizoen indruk in de districtsbeker. © Robin Hilberink

Amateurvoetbal: de eerste wedstrijden 'om het echie'

ENSCHEDE - De voorronde van de KNVB Beker staat dit weekeinde op de rol. Drie amateurclubs uit deze regio hopen zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi en op misschien een wedstrijd tegen een profteam.

Vroomshoopse Boys - EVV

Wanneer: zaterdag, 14.30 uur.

Vroomshoopse Boys in de KNVB Beker? Huh? Jazeker! De tweedeklasser maakte afgelopen seizoen furore in de districtsbeker. De ploeg won onder meer van hoofdklassers AWC en Silvolde. De districtsbeker winnen lukte niet, maar als halvefinalist pakte de ploeg wel een ticket voor de KNVB Beker. En dus zat er in de koker bij de loting in de voorronde een tweedeklasser tussen (vooral) clubs uit de hogere klassen van het amateurvoetbal. De uitkomst: een thuiswedstrijd tegen derdedivisionist EVV uit het Limburgse Echt.

Om het contrast te schetsen: bij EVV, een vaste klant in de voorronde van de beker, kwamen dit seizoen elf nieuwe spelers. René Eijer, afgelopen seizoen nog coach van Fortuna Sittard, is de nieuwe trainer. Vroomshoopse Boys deed nog nooit mee aan de beker en de selectie bleef nagenoeg intact. Wel is er ook in Vroomshoop een nieuwe trainer: Jan-Peter Jonkman kwam over van tweedeklasser Gramsbergen. Normaal gesproken zal EVV, dat over een week aan de competitie begint (Vroomshoopse Boys eind september), een maatje te groot zijn. Maar het bekertoernooi is ook altijd een garantie voor stunts.

Excelsior'31 - DEM

Wanneer: zaterdag, 15.00 uur.

Volledig scherm
Excelsior'31 stuntte al eens in het bekertoernooi door de profs van Excelsior Rotterdam uit te schakelen. Ook won de ploeg uit Rijssen een keer van Willem II.

Als kampioen van de hoofdklasse B en daarmee promotie naar de derde divisie plaatste Excelsior'31 zich ook meteen voor de KNVB Beker. In het verleden leverde dat toernooi de club al meerdere prachtige duels op. Excelsior schakelde al eens Willem II en Excelsior Rotterdam uit, ook was er die heerlijke pot in 2013 tegen Heracles. Op een bomvol sportpark De Koerbelt bleef een stunt uit (2-5), maar de sfeer was fantastisch. Ook financieel was het een lekker avondje voor de club. Om überhaupt weer kans te maken op een duel tegen de profs moet Excelsior'31 eerst de voorrondes overleven. Tegenstander DEM uit Beverwijk werd net als Excelsior afgelopen seizoen kampioen van een hoofdklasse (A), het betekende de tweede promotie op rij. DEM (Door Eendracht Macht) speelt dit seizoen in de derde divisie zondag.

HSC'21 - SteDoCo

Volledig scherm
HSC'21 werd vorig seizoen al meteen uitgeschakeld door hoofdklasser Staphorst. © Orange Pictures/Kristian Giesen

Wanneer: zaterdag, 18.00 uur.

In de voorrondes is de wedstrijdvergoeding voor de clubs 'slechts' enkele duizenden euro's, vanaf het hoofdtoernooi schiet die vergoeding meteen fors omhoog. Ook om die reden is doorgaan in de voorronde zeker interessant. Makkelijker gezegd dan gedaan, zo weten ze in Haaksbergen. HSC'21 kan namelijk wel weer een opsteker gebruiken in de KNVB Beker. Vorig jaar ging het in de voorronde mis voor de derdedivisionist tegen hoofdklasser Staphorst, het jaar ervoor tegen hoofdklasser Zwaluwen. In 2016 haalde de ploeg wel het hoofdtoernooi, maar was er meteen een kansloze 5-1 thuisnederlaag tegen TEC. Met SteDoCo (Sterk Door Combinatie) wacht in de eerste voorronde een derdedivisionist uit het zaterdagvoetbal. Frans Adelaar, voormalig coach van onder meer FC Utrecht, is trainer van de club uit Hoornaar (Zuid-Holland).

Amateurvoetbal