Volledig scherm
© Marieke Bakker

Amateurvoetbal: De Zweef met name voorin nog zoekende

NIJVERDAL - Een gebrek aan scorend vermogen wordt dit seizoen bij eersteklasser De Zweef gecompenseerd door sterke verdediging.


Met twee gebalde vuisten in de lucht viert De Zweef-coach Anton Wennemers deze zondag de belangrijke 1-0 overwinning van zijn ploeg op Alcides. Zijn sterk spelende defensie bezweek op het eind niet voor de druk van de ploeg uit Meppel. Vlak naast de trainer lacht de gewisselde spits Sven Dikkers zijn tanden bloot, want zijn doelpunt blijkt tevens de winnende goal te zijn. Dat laatste is een fijn gegeven voor de club, want het scorend vermogen van de ‘Zwevers’ laat dit seizoen nog wel wat te wensen over. De Nijverdallers maakten er in de eerste acht duels van het seizoen nog maar negen. Alleen de onderste drie ploegen scoorden minder.

Proberen
Voor Wennemers was dit de reden om dit seizoen eens wat andere dingen te proberen. Zo stond tijdens sommige wedstrijden de sterke verdediger Sander Souvereijn in de spits, met Dikkers op de linksbuiten. „We waren een beetje zoekende wat dat betreft”, zegt de coach daarover. Tegen Alcides kiest hij weer voor Dikkers in de punt van de aanval. „Dan is het lekker dat hij scoort en we winnen. Helemaal omdat we de laatste drie duels verloren. Ook om die reden heb ik de afgelopen tijd wat geprobeerd met Souvereijn voorin. Hij is balvast, maar we weten dat hij er nooit twintig zal maken in een seizoen.”

Geen voorstander
Gevraagd naar die variant verraadt de blik van Sven Dikkers direct wat hij ervan vindt. „Ik vind mezelf een echte spits, dus ben er geen voorstander van. Maar ik snap dat de trainer het probeerde. Ik denk dat het team het meest aan mij heeft als ik in de spits sta. Vandaag maakte ik op die positie weer een doelpunt en daar ben ik dan ook erg blij mee. Het was echter nog maar mijn vierde van het seizoen en daar ben ik minder tevreden over. Ik wil meer laten zien.”
Voetballend zit het verder aardig in elkaar bij De Zweef. Tegen het vorig jaar uit de hoofdklasse gedegradeerde Alcides legt de ploeg een goede wedstrijd op de mat en wordt er hard geknokt voor de punten. Ook een invalbeurt van de nieuwe Alcides-speler Bas Sibum, ex-FC Twente en Heracles, verandert niks aan de uitslag. „De inzet is hier altijd goed”, zegt Wennemers. „Daar hoef ik nooit achteraan en dat is erg prettig. Na drie verliespartijen gebeurt er wel iets met een team, dus de jongens hebben zich sterk herpakt”

Drive
Dikkers is het eens met zijn coach. „We compenseren heel veel met werklust en dat is denk ik ook iets waar De Zweef om bekend staat. Als we deze drive altijd op de mat kunnen leggen gaan we nog mooie potjes spelen dit jaar.”
Door de overwinning stijgt De Zweef maar liefst vijf plekken op de ranglijst. De achtste plek wordt ingeruild voor de derde. Dat dit kan terwijl de ploeg de helft van haar wedstrijden verloor, zegt alles over de eerste klasse E: iedereen kan van iedereen winnen en de verschillen zijn klein. „Ook daarom was dit een heel belangrijke overwinning”, weet Wennemers. „We blijven hongerig en willen nog meer.”

Amateurvoetbal