Volledig scherm
Vreugde bij Den Ham-trainer Jeroen Niks na de winst op OZC. © Marcel ter Bals

Amateurvoetbal: Den Ham viert feest na bizar slot

DEN HAM - Tweedeklasser Den Ham pakte zaterdag drie hele belangrijke punten na een sensationele slotfase met drie doelpunten in blessuretijd. De ploeg won met 3-2 van OZC.

Het is de 85ste minuut als Den Ham toch nog de 1-1 om de oren krijgt van tegenstander OZC. De Hammenaren hadden het duel allang moeten beslissen en een enkeling langs de zijlijn besluit uit teleurstelling de kantine maar vast op te zoeken. Een enorme fout, want zelden was een slotfase spectaculairder dan die bij Den Ham - OZC.

Van feeststemming naar mineur
In de 92ste minuut viert de thuisploeg namelijk groot feest als invaller Peter Noordegraaf Den Ham op 2-1 zet. Buit binnen, denkt iedereen op sportpark De Rohorst. Uit de eerste de beste tegenstoot kopt Floris Buitenhuis echter de 2-2 tegen de touwen.

Opnieuw een wending in de wedstrijd en Den Ham gaat toch nog weer op jacht naar de drie punten. In een ultieme poging om zijn team uit de degradatiezone te krijgen, zet rechtsback Rane Kootstra zijn hoofd tegen de bal. De volgepakte tribune ontploft van vreugde, want de bal verdwijnt in de 95ste minuut achter de doelman van OZC: 3-2. De doelpuntenmaker wordt bedolven onder ploeggenoten.

'Nog nooit meegemaakt'
Een minuut of tien later kan Kootstra het nog amper geloven. „Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt de 22-jarige matchwinner, terwijl de damp nog van zijn hoofd komt. „Toen OZC de 2-2 maakte, zakte me de moed in de schoenen, maar even later knikte ik hem toch nog binnen... Krankzinnig. Ik ben echt blij met de overwinning, want sinds de eerste speelronde hadden we al niet meer gewonnen.”

Door de overwinning stijgt Den Ham naar de tiende plaats en is het dus voorlopig uit de gevarenzone. „De punten waren broodnodig. Hier ga ik zeker van genieten”, zegt de rechtsback. En ja, in de kantine bleef het nog lang gezellig.

Trainer wacht af
Twee weken geleden maakte Den Ham-trainer Jeroen Niks bekend te vertrekken na het seizoen. De 36-jarige coach heeft dan vier jaar voor de groep gestaan. Zijn opvolger is al gevonden in Jurgen Kok. Niks: „Ik had het gevoel dat het voor iedereen goed is dat hier een keer iemand anders trainer wordt.”

Onder Niks eindigde Den Ham telkens tussen de achtste en de tiende plek, vorig jaar won de club een periodetitel. „Er staat nu een ploeg met veel potentie, maar dit seizoen moeten we eerst realistisch zijn en zo snel mogelijk wegkomen bij de onderste plaatsen.”

Waar zijn toekomst ligt, is nog onbekend. Geruchten over een stap naar eersteklasser DOS’37 hangen in de lucht. Helemaal nadat Niks en DOS- trainer Philip Agteres in dezelfde week bekend maakten te vertrekken bij hun clubs. Dat Niks nooit onder stoelen of banken heeft gestoken dat hij ooit graag trainer wil worden in Vriezenveen, voedt de speculaties. „Op dit moment speelt er nog niets”, zegt hij erover. „Ik zie wel wat er op mijn pad komt.”

Amateurvoetbal