Volledig scherm
Koen Vehof stoomt op namens De Esch in de ontmoeting met SVZW. De voormalige hoofdklasser uit Wierden was een maatje te groot voor de Oldenzalers: 0-4. © Bert Kamp

Amateurvoetbal: eerste klasse toch echt andere koek

OLDENZAAL - De Esch staat onderaan en heeft het zwaar. Afgelopen weekeinde werd tegen SVZW alweer de tiende nederlaag van het seizoen geleden: 0-4.


Ze keken er voorafgaand aan het seizoen naar uit. De spelers van De Esch mochten zich als nieuwkomer in de eerste klasse meten met clubs van naam als DOS’37, DETO, Nunspeet en Bennekom. Maar hoe leuk zijn dergelijke tegenstanders nog als je week in, week uit verliest? Zaterdag ging het team van trainer Erik Hazewinkel opnieuw onderuit. Op eigen veld was SVZW met 4-0 te sterk.

Na elf wedstrijden staan de geel-blauwen pas op drie punten. De Oldenzalers zijn hekkensluiter. Langs de zijlijn lijkt er amper nog geloof in handhaving. „Volgend jaar weer tweede klasse?”, wordt er gevraagd aan een geblesseerde speler. „Ja, waarschijnlijk wel”, luidt het antwoord. Zover wil aanvoerder Jaap van der Meulen niet gaan. De middenvelder vindt het te vroeg om de handdoek in de ring te gooien. „We zullen er alles aan doen om erin te blijven. We vechten er iedere wedstrijd keihard voor. Maar dat het moeilijk zou worden, dat wisten we voor dit seizoen eigenlijk al.”

Van der Meulen geeft het toe. Ook hij heeft dit seizoen weleens momenten gehad dat het plezier ver te zoeken was. „Als je 5-0 achter staat is het allemaal wel een stuk minder leuk. Maar er zijn ook genoeg wedstrijden geweest waarin we niet zijn weggespeeld. Tegen clubs als WHC en Nunspeet hebben we tot laat in de wedstrijd kansen gehad. Van Duno hebben we zelfs gewonnen, terwijl dat toch een titelkandidaat is.”

Frustratie
Zaterdag tegen SVZW maakte De Esch echter geen schijn van kans. De Oldenzaalse formatie stelde vooraf als doel om het achterin zo lang mogelijk dicht te houden, om vervolgens te kijken of er kansen lagen om toe te slaan. Na één minuut kon dat plan al overboord. De Pool Dariusz Andrezjak van SVZW kwam vrij voor doelman Gijs Beugelaar van De Esch. Hij behield het overzicht en legde de bal breed op de vrijstaande Ferdi ter Avest, die deze vervolgens eenvoudig binnen kon schuiven.

„Zo beginnen... Dat was frustrerend”, vond Van der Meulen. „Daarna hadden we het achterin goed staan, maar net op het moment dat we dachten beter in de wedstrijd te zitten, maakten zij de 0-2. Dan merk je dat er kwaliteitsverschil is. Wij proberen te vechten voor elke meter, maar zij waren telkens iets sneller.”

De 4-0 nederlaag was niet de eerste ruime zeperd voor De Esch. Eerder domineerden ook DETO (6-1) en Bennekom (5-1) al op het veld van de Oldenzalers, terwijl De Esch op bezoek bij KHC (5-2) vijf doelpunten om de oren kreeg. „We zien iedere wedstrijd als een uitdaging en proberen er van te leren”, zegt Van der Meulen. „Een paar jaar geleden werd het niet eens voor mogelijk gehouden dat we tegen dit soort tegenstanders zouden spelen. Vergeet daarnaast niet dat we het allemaal met eigen jongens doen. Alleen Tomas Elbersen heeft bij Quick in de hoofdklasse gespeeld, voor de rest is spelen op dit niveau nieuw. Daarvoor verdient de club een groot compliment.”

En ondanks het tiende verlies van het seizoen, lijdt de sfeer er niet onder, vindt Van der Meulen. „We blijven positief”, zegt de captain. „Op de training hebben we nog altijd veel plezier met elkaar. Dat typeert deze selectie. ”

Amateurvoetbal