Volledig scherm
Gert Jan Schultink, aanvoerder van Excelsior'31 2: „Jonge spelers met potentie horen in zwaardere competities.” © Bert Kamp

Amateurvoetbal: even in de spotlights met het tweede

RIJSSEN - Voor de doorstroming uit de eigen opleiding zou het volgens voetballer Gert Jan Schultink beter zijn als het tweede van Excelsior’31 in de standaardcompetitie mee zou kunnen doen.


Reserve-elftallen heten ze. Ze spelen namelijk in de reserveklassen van het vaderlandse amateurvoetbal. Dat moet voor selectie-elftallen als bijvoorbeeld het tweede en derde van Excelsior’31 zo snel mogelijk veranderen, vindt aanvoerder Gert Jan Schultink van de ‘reserves’ van de Rijssense club. Maandag (vanavond) speelt het tweede elftal voor de beker tegen derdeklasser Oldenzaal en staat de ploeg dus even in de spotlights. Oldenzaal is wel een standaardteam, maar in dit stadium van het bekertoernooi nog geen tegenstander waar de Rijssense cupfighter echt tegenop ziet.
Voor de doorstroming van spelers uit de eigen opleiding zou het volgens Schultink veel beter zijn als zijn ploeg in de standaardcompetitie mee zou kunnen doen. „Jonge spelers die de potentie hebben om te zijner tijd de overstap naar het eerste te maken, voetballen dan in zwaardere competities met meer fysieke tegenstand. Dat is nodig omdat het hedendaagse voetbal veel fysieker is geworden.”

Kloof
Voorzitter Harald Eertink laat zich in exact dezelfde bewoordingen uit als aanvoerder Schultink. „De kloof tussen de standaardelftallen en alles wat daaronder zit wordt steeds groter. De KNVB blijft het hogere amateurvoetbal voortdurend doorontwikkelen om het aansluiting te laten krijgen bij het profvoetbal. Daaronder staat het stil en dat is funest voor de interne doorstroming bij hoger spelende amateurverenigingen.”
Want, zo benadrukt de preses, ook Excelsior laat het liefst zoveel mogelijk voetballers uit de eigen opleiding doorstromen naar de hoofdmacht. Maar die spelers moeten daar dan wel aan toe zijn. „Als het niveau tussen het eerste en tweede steeds groter wordt, zal dat de overstap van talenten verder bemoeilijken. Nederland is zo’n beetje het enige voetballand in Europa met dit systeem. We zijn wederom bezig met de KNVB om daar verandering in te krijgen, maar dat blijken altijd lange processen bij de bond, als het al tot het gewenste resultaat leidt.”
Tot die tijd zullen talenten in het tweede en het derde nog harder moeten knokken om hun sportieve ambities te verwezenlijken. Gert Jan Schultink, zelf pas 23 jaar, ziet ze komen en gaan. Geduld is een schone zaak, maar dat heeft niet iedere jeugdspeler. „Geduld is één ding, aan de andere kant is een goede communicatie met talenten net zo belangrijk. Het scheelt als een jongen weet waar hij aan toe is.”

Prikkel
Verder denkt Schultink dat trainers van het eerste jonge talenten er niet te snel bij moeten halen. „Ze mogen al jong mee, krijgen een paar minuten speeltijd en een tijdje later zijn ze niet meer nodig en spelen ze weer in het tweede. Dat snapt zo’n speler niet. Als je het mij vraagt is het beter om ze na hun overstap van de jeugd weg te houden van de bank bij het eerste. Beloon die jongens door ze op een gegeven moment eerst één keer in de week mee te laten trainen met het eerste. Daarmee prikkel je ze op een positieve wijze. En ja, ze moeten geduld hebben.”
Voorzitter Eertink is het levende bewijs van een ex-speler die aan het eerste mocht ruiken, maar uiteindelijk toch in het tweede terecht kwam. „En daarin heb ik het prima naar mijn zin gehad. Als iemand uit het tweede de overstap kan maken naar een regionale topper tweede klasse, dan snap ik dat. Maar het tweede van Excelsior’31 is niets minder dan alles daaronder.”
„Een speler moet zich kunnen realiseren dat de stap naar het eerste op een bepaald moment nog te groot is”, vult Schultink aan. „En dat hij hard moet blijven werken om de stap steeds kleiner te maken."

Amateurvoetbal