Volledig scherm
Jozef Samoel: „Laat mij maar lekker bij Aramea met mijn vrienden voetballen en met deze groep nog mooie stappen maken.” © Annina Romita

Amateurvoetbal: geen Heracles, maar FC Aramea

ENSCHEDE - Jozef Samoel (22) wil dit seizoen met FC Aramea promoveren naar de derde klasse. „Als we compleet zijn, hebben we echt een heel sterk team.”


Het had niet veel gescheeld of Jozef Samoel speelde in het seizoen 2013/2014 voor Heracles Almelo. De 22-jarige middenvelder had het seizoen ervoor al veel wedstrijden gespeeld in het beloftenteam van de club en had goede hoop op een contract. „Maar op het laatste moment kreeg ik te horen dat het niet doorging en dat ik op zoek moest gaan naar een andere club”, zegt Samoel drie jaar later. „De vier assistent-trainers wilden me er heel graag bij hebben, maar hoofdtrainer Peter Bosz vond me niet goed genoeg. Hij zei dat ik te jong was. Of dat de echte reden was, betwijfel ik nog steeds.’’
Samoel begon zijn voetbalcarrière bij Sparta Enschede. Daar speelde hij in de jeugdteams (F tot en met D). Hij werd gescout door FC Twente en speelde vervolgens acht seizoenen voor de voetbalacademie, tot aan de A-jeugd. Maar hij brak nooit door. „Na een jaar Jong Heracles ben ik naar SVZW gegaan, maar daar heb ik eigenlijk alleen de voorbereiding meegemaakt’’, zegt Samoel. „Ik voelde me daar niet op mijn plek. Toen ben ik het jaar later bij Rigtersbleek uitgekomen. Bij die club heb ik een mooie tijd gehad. We promoveerden naar de hoofdklasse, maar vanwege mijn werk kon ik het jaar erop steeds minder spelen. Daardoor heb ik vorig seizoen meer getraind dan wedstrijden gespeeld.”

Vriend
Afgelopen zomer besloot Samoel nog een stap omlaag te doen. Hij vertrok samen met zijn vriend Jonnie Morad naar FC Aramea. Die club maakte afgelopen voorjaar voor het eerst in zijn bestaan de stap naar de vierde klasse. Aramea versterkte zich afgelopen zomer met liefst twaalf spelers en wilde daarmee dit seizoen wederom hoge ogen gooien. „We hebben heel goede spelers, maar we moeten nog meer een team worden”, zegt Samoel. Na tien duels staat Aramea op de derde plaats in de vierde klasse B. „Onze doelstelling is dit seizoen een periode pakken en zodoende tot het eind meedoen om promotie."

Toekomst
Aramea hoopt binnenkort weer te kunnen beschikken over Marcus Dogan. De 27-jarige spits was vorig seizoen goed voor zeventien doelpunten en is na blessureleed inmiddels weer op het trainingsveld te vinden. Tevens hoopt Aramea snel weer een beroep te kunnen doen op het centrale verdedigingsduo Andreas David en Chris Oral. Zij kampen nog met blessures. „Als deze jongens weer fit zijn, dan hebben we echt een heel sterk team”, zegt Samoel. „De derde klasse is zeker niet te hoog gegrepen voor ons.”
Maakt Samoel in de toekomst zelf nog een stap omhoog? „Ik denk het niet. Daar ben ik inmiddels te oud voor”, reageert de Enschedeër. „Laat mij maar lekker bij Aramea met mijn vrienden voetballen en met deze groep nog mooie stappen maken.”

Amateurvoetbal