Volledig scherm
Gerard Monnikhof namens Rigtersbleek in actie tegen Rohda. © Reinier van Willigen

Amateurvoetbal: na Duits avontuur samen terug in Enschede

ENSCHEDE - Gerard Monninkhof en Jeroen van der Veen speelden vorig seizoen nog tegen elkaar in Duitsland. Nu zijn ze ploeggenoten bij eersteklasser Rigtersbleek.


Onder toeziend oog van duizenden toeschouwers speelden Gerard Monninkhof (31) en Jeroen van der Veen (24) vorig seizoen de beladen derby tussen Vorwärts Epe en sv Epe. Van der Veen (sv Epe) won. „We trakteerden ze op een 5-0 nederlaag”, lacht de verdediger. „En dat was best een verrassing, aangezien Vorwärts veel hoger staat aangeschreven. Het is een grotere club met een rijkere historie. Des te mooier was de overwinning natuurlijk.”
Toen kenden beide spelers elkaar nog niet. Inmiddels is dat anders. Sinds dit seizoen zijn ze ploeggenoten bij Rigtersbleek. Voor Monninkhof is de Enschedese club niet onbekend. Voordat hij in 2011 naar Duitsland vertrok speelde hij al twee seizoenen in het rood en wit. „Totdat ik een woordenwisseling kreeg met de trainer. Ik voelde me daar niet lekker bij en besloot te vertrekken”, licht Monninkhof toe. „Vorwärts volgde mij toen al een tijdje en als ze je graag willen hebben zijn ze bereid om daarvoor in de buidel te tasten. Uiteindelijk kijk ik met een goed gevoel terug op de jaren daar.”
De 31-jarige aanvaller speelde vijf seizoenen in Epe, om vervolgens terug te keren bij zijn oude club. „Het is wel even wennen hier. Het voetbal in Duitsland is heel fysiek, terwijl we in Nederland de focus leggen op het positiespel. Duitsland is een voetballand en een bierland en dat merk je aan alles. Je wordt er gewaardeerd en dat is mooi.”
Bij Van der Veen zit de vork iets anders in de steel. Hij speelde slechts een jaartje over de grens. Daarvoor kwam hij achtereenvolgens uit voor Victoria’28 en Enschedese Boys. „Vorig jaar vroeg de trainer of ik hier wilde komen voetballen. Ik kende een aantal jongens en besloot op gesprek te komen. Het gevoel bij de club was meteen goed en zodoende heb ik besloten om hier naartoe te gaan.”

Taalproblemen
Van der Veen, die gisteren niet in actie kwam vanwege liesklachten, had in Duitsland moeite met de taal. „Als ik alleen met iemand praatte ging het wel, maar als de Duitse jongens onderling met elkaar communiceerden in de kleedkamer kreeg ik er weinig van mee. Dat gaf voor mij uiteindelijk ook de doorslag om na een seizoen alweer te vertrekken.”
De linksback ziet in Duitsland duidelijke verschillen vergeleken met het Nederlandse voetbal. „Als je hier een mannetje passeert ben je los. Daar moet je drie keer voorbij je directe tegenstander. Daarnaast hanteren ze in Duitsland veel de lange bal, waardoor je als verdediger negentig minuten lang onder druk staat.”

Verwachtingen
Op sportief gebied gaat het dit seizoen nog niet over rozen bij Rigtersbleek. De ploeg voetbalde in de eerste vijf wedstrijden evenveel punten bij elkaar. „Ik weet ook niet zo goed wat ik moet verwachten”, geeft Monninkhof toe. „We hebben de moeilijkste tegenstanders wel gehad. Nu is het zaak om wedstrijden te gaan winnen en zelfvertrouwen te tanken. Jongens bloeien dan op en dat hebben we echt nodig. Uiteindelijk moeten we om de bovenste plekken mee gaan doen, maar tot nu toe loopt het nog niet”, aldus de routinier.

Amateurvoetbal