Volledig scherm
Rody de Graaff in actie namens Sparta © Reinier van Willigen

Amateurvoetbal: spelers met 'krasje' staan op bij Sparta

ENSCHEDE - Ook dit seizoen weer veel nieuwe gezichten aan de Kotkampweg bij tweedeklasser Sparta Enschede. Een van de aanwinsten is de 19-jarige verdediger Rody de Graaff.

Hij is een van de vele spelers die bij Sparta in het eerste komen, nadat ze bij een andere club niet slaagden. Rody de Graaff, student aan hogeschool Saxion en werkzaam bij Holland Casino, keerde deze zomer terug bij de club waar hij is grootgebracht. De 19-jarige Enschedeër woont om de hoek en kan lopend naar het voetbalveld. De Graaff werd destijds opgepikt door FC Twente en leek op weg naar een gouden toekomst. De Graaff voetbalde bij Twente in de C- en de B-jeugd en speelde samen met onder anderen Hidde ter Avest en Justin Hoogma. Zij zijn inmiddels basisspeler bij respectievelijk FC Twente en Heracles Almelo.
„Het leven gaat door, maar natuurlijk baal ik nog altijd dat ik het niet gehaald heb”, zegt De Graaff. „Ik had daar ook graag willen staan, maar ze hadden toen te veel centrale verdedigers. FC Twente trok ook nog Joachim Andersen aan. Ik kwam helaas tekort en viel daarom af. Toen moest ik uitkijken naar een andere club.”


Tegenslagen
Rody de Graaff belandde in 2014 bij de A1 van Go Ahead Eagles, maar daar boterde het niet met trainer Harry Decheiver. De Graaff vertrok naar Quick’20 A1, waar hij dit jaar in het tweede zou komen te spelen. Dat wilde hij niet, vandaar dat hij terugkeerde naar zijn oude club Sparta.
De Graaff is niet de enige speler die na tegenslagen bij Sparta is terechtgekomen. Xander Dekker had problemen met het aankoopbeleid van SVZW, Kevin Krommendijk en Ronald te Morsche hadden bij DOS onenigheid met de trainer en doelman Gijs Krukkert kwam net als De Graaff tekort bij Quick’20. „Heel jammer voor zulke jongens, maar voor ons is het wel heel lekker dat zij hier nu kunnen voetballen”, zegt Sparta-trainer Peter Schulte. „Na de degradatie van vorig seizoen zijn er veel spelers weggegaan, maar we kregen er gelukkig ook weer een hoop nieuwe jongens voor terug. Het voordeel van deze spelers is dat ze er meteen staan. Ze hebben allemaal al het een en ander meegemaakt en raken dus niet meer zo snel in paniek.”

Plezier
Het is volgens Schulte ook wel een beetje het verhaal van Sparta. „We kunnen geen spelers betalen en komen dan al vaak bij spelers die elders een krasje hebben opgelopen. Die jongens die hier komen voetballen, daar is vaak wel iets mee. Mot met de trainer, tekortgekomen voor het betaalde voetbal, noem maar op. Met zo’n verhaalkomen ze hier dan terecht.”
Met de vele nieuwe gezichten in zijn ploeg hoopt Schulte in de tweede klasse weer eens een positief seizoen te kunnen draaien. „Na de degradatie van vorig jaar hebben we tegen elkaar gezegd dat we eerst maar weer eens een jaartje lekker willen voetballen”, zegt Schulte. „Clubs als Vroomshoopse Boys, De Esch en Hulzense Boys spelen allemaal een niveau hoger nu, maar die moeten het vooral hebben van tegenhouden. Wij kunnen nu juist lekker ons eigen spel spelen en hopelijk ook lekker lang bovenin meedraaien. De jongens moeten nu eerst het plezier maar eens terugvinden. Daarna kunnen we kijken of er meer inzit dan alleen maar bovenin meedoen.”`

Amateurvoetbal