Volledig scherm
Frustratie bij Dennis Wijnberg na wéér een tegentreffer. De doelman stopte tegen Go Ahead Kampen weliswaar een penalty, in totaal moest hij de bal zes keer uit het net rapen. © Lenneke Lingmont

Amateurvoetbal: vanuit het niets in de eerste klasse

HULSEN - Dennis Wijnberg maakte afgelopen weekeinde weer zijn opwachting onder de lat bij Hulzense Boys.


Hij schrok zich vorige week een ongeluk, toen Jurgen Kok hem vertelde dat hij zaterdag zou starten onder de lat bij Hulzense Boys. Dennis Wijnberg was immers al een paar jaar formeel gestopt, sprong weleens bij wanneer lagere seniorenteams verlegen zaten om een keeper, maar had niet verwacht ooit nog zijn debuut te mogen maken in de eerste klasse. „Dit is wel bijzonder”, blikte de 29-jarige sluitpost, ondanks de kansloze 6-1 nederlaag, terug na het duel tegen Go Ahead Kampen.
Nadat hij dinsdag al was gevraagd om plaats te nemen op de bank, besloot Wijnberg voor de zekerheid, om wat ritme en balgevoel te kweken, de donderdagavondtraining maar mee te pakken. Niet wetende welk bericht hem later op de avond zou wachten. „’Wijntje, wat doe jij nou hier?’, vroegen ze me in de kleedkamer. ‘Ik wilde even kijken op welk niveau ik nog meekan, dus probeer het eerste maar eens’, grapte ik. Maar dat werd dus waarheid”, blikte hij zaterdag eind van de middag terug. Nog diezelfde avond kwam trainer Jurgen Kok naar Wijnberg toe: ‘Dennis, jij start in de basis.’ „Dat was een complete verrassing. Ja, dan schrik je best wel even”, knikt de sluitpost.

Mottenballen
Voor Kok was het echter een logische keuze. ,,Drie keepers zijn geblesseerd, ik had vervolgens de keuze uit een klein ventje uit de jeugd of uit Dennis. Het antwoord spreekt voor zich. Al moesten we hem wel uit de mottenballen halen. Hij schrok zich ook dood, toen ik hem het nieuws vertelde.”
Wijnberg zat immers al een tijdje stil. De doelman, geboren en getogen in de Kruidenwijk, maakte jaren geleden voor het laatst deel uit van een team. „Ik ben toen gestopt vanwege m’n baan bij de politie, waar ik onregelmatige diensten draai. Destijds heb ik wel aangegeven een keer in te willen vallen bij seniorenteams, mochten ze een keer een keeper tekort hebben en mocht ik dan vrij hebben. Zodoende keepte ik nog weleens een wedstrijd. Vorig jaar heb ik zelfs nog een keer in het eerste gekeept en onlangs zat ik al een keer op de bank. En nu dus opeens in de basis in de eerste klasse, al is dat dus absoluut niet uit luxe.”
,,Ik was blij dat ik vrijdag een lange werkdag had, waardoor ik er niet aan kon denken”, vervolgde hij. „Ik ben er lang uit geweest, de laatste weken kon ik überhaupt niet sporten vanwege een schouderblessure, en je moet ook niet denken dat je zo maar even meedoet op dit niveau. Dat mag je ook niet van jezelf verwachten. Maar toen ik bij het inschieten m’n balletjes pakte, verdween de spanning. Het waren vooral de zenuwen in aanloop naar de wedstrijd.”

Reddingen
In de praktijk verliep het helemaal niet slecht. De doelman redde zelfs nog twee keer goed bij een één-op-één-situatie en keerde een strafschop. Prima, vond zowel Kok als Wijnberg. „Al komt dat niet waarheidsgetrouw over bij een 6-1 nederlaag. Alleen over de laatste drie doelpunten kan ik me kwaad maken. Die waren onnodig”, zegt de doelman.
Ook Kok reageerde luchtig. Maar dat geldt eigenlijk voor iedereen bij Hulzense Boys. In het dorp heerst het besef dat de eerste klasse te hoog gegrepen is. Niet voor niets staat de club na vijf wedstrijden nog op nul punten en incasseerde de ploeg al 22 treffers. ,,Hier hoort deze club niet thuis, zo simpel is het. Maar dat wisten we vooraf’’, verklaart Kok. ,,We zijn per ongeluk gepromoveerd, hadden in de nacompetitie alle geluk van de wereld. We eindigden vorig jaar als vierde, waren een gemiddelde tweedeklasser. Dus dit is voor ons geen verrassing. Daarbij worden we geplaagd door blessures, waardoor ik veel jonge jongens moet opstellen.’’

Amateurvoetbal