Volledig scherm
Sparta redde het niet in de eerste klasse. © Frans Nikkels

Amateurvoetbal: veel clubs, weinig succes in Enschede

ENSCHEDE - De meeste Enschedese teams in het amateurvoetbal beleefden een seizoen om snel te vergeten. Van de twintig voetbalclubs in de stad pakte dit seizoen alleen SC Enschede de titel. Zo'n pover jaar: toeval of niet?


„Het kan een keer gebeuren, zo’n slecht jaar", aldus Henk Bolhaar, lid ledenraad amateurvoetbal bij de KNVB en kenner van het voetbal in Enschede. ,,Feit is dat er te veel clubs zijn in Enschede. Voor een deel is dat hoge aantal wel te verklaren. Enschede telt veel nationaliteiten en achtergronden, dat zie je met clubs als Aramea, Suryoye, TVV en SVV. Verder heeft Enschede met Drienerlo ook nog een studentenclub. Toch komt het hoge aantal de kwaliteit niet ten goede."

„Clubliefde bestaat niet in de grote stad, dat weten wij als geen ander", reageert SC Enschede-voorzitter Jan-Bert Kolkman. ,,Vele jaren was het bij ons een komen en gaan van spelers en zijn we ver afgezakt. Nog steeds worden er financiële vergoedingen gegeven. Een speler hoeft ook maar iets het gevoel te hebben dat hij het ergens anders beter kan krijgen en hij vertrekt."

„Doordat er zo veel clubs zijn, trekt iedereen ook aan dezelfde spelers", zegt Suryoye-voetballer Benjamin Can. ,,In Enschede vis je ook qua sponsoring in dezelfde vijver, het is te veel halfhalf.”

„Het begint allemaal met investeren", merkt Phenix-trainer Edwin Kolkman op. ,,Met ingang van november trainden we bij Phenix maar een keer per week. Waarom? Omdat de jongens het wel best vonden. Dat is niet alleen bij ons, maar ook bij andere clubs hoorde ik. Ongelooflijk, de jongens zijn tegenwoordig volgens mij drukker met de app en met FIFA spelen op de computer dan dat ze zelf willen voetballen. Goede voetballers zijn er in Enschede voldoende, deze stad moet toch minimaal een club in de hoofdklasse kunnen hebben, maar voorlopig zie ik het niet gebeuren.”

Amateurvoetbal