Volledig scherm
UD-keeper Douwe Hofhuis is kansloos bij een inzet van Saasveldia en ziet de bal in het doel verdwijnen. © Christian van der Meij

Amateurvoetbal: zoeken naar meer zekerheid op doel bij UD

WEERSELO - De pas 19-jarige Douwe Hofhuis mag zich sinds kort de eerste doelman van UD Weerselo noemen. Hij kon zondag de thuisnederlaag in de derby tegen Saasveldia niet voorkomen: 3-2.


Voor UD Weerselo wordt het opnieuw een loodzwaar seizoen. De ploeg van de nieuwe oefenmeester Frank Bruins bivakkeert, net als de afgelopen jaren, onderin de vierde klasse. In de derby zondag tegen Saasveldia was een punt haalbaar. Maar na het eindsignaal stond UD Weerselo opnieuw met lege handen: 2-3. Bruins moet het momenteel zien te rooien met een gehavende selectie. Waardevolle krachten zoals Wouter Plegt en Rick Zwiers ontbreken. Bovendien moest Bruins onlangs op zoek naar een nieuwe keeper. De Haaksbergenaar had te weinig vertrouwen meer in Tim Knikhuis. De doelman werd na meerdere fouten gepasseerd. Zijn opvolger is Douwe Hofhuis. De 19-jarige vervanger maakte in de afgelopen weken een betrouwbare indruk op Bruins. Hofhuis wil het vertrouwen van de oefenmeester niet beschamen. Hij wil geen roulatiekeeper meer zijn, maar wekelijks van het begin- tot eindsignaal onder de lat staan. „Als het aan mij ligt, krijgt Tim Knikhuis geen kans meer”, klinkt Hofhuis ambitieus.

Roulatiesysteem
Hofhuis heeft het vizier op het eerste elftal gericht. De tiener kwam over van de A-jeugd en begon in het tweede elftal. Bovendien maakte hij dit seizoen als keeper deel uit van het roulatiesysteem bij de hoofdmacht. Voor de rol als reservekeeper stellen meerdere doelmannen zich beschikbaar. Gisteren zat de 38-jarige Patrick Kok op de bank. Ook heeft Bruins voormalig eerste elftalkeeper Bouke Bijen achter de hand. Daarnaast kan de oefenmeester nog aankloppen bij de van NEO teruggekeerde Tom Spitshuis.

Onnodig
Hofhuis had zijn ploeg tegen het hooggeklasseerde Saasveldia willen behoeden voor een nederlaag. Niemand kon na afloop met de beschuldigende vinger naar de nieuwkomer wijzen. Hofhuis viel niets te verwijten bij de tegentreffers. „De eerste twee tegengoals werden hard ingeschoten. Bij het derde doelpunt kwam de tegenstander alleen op mij af. Nee, die doelpunten waren volgens mij niet houdbaar”, zegt Hofhuis, die voor de vierde keer in de basis stond.
De spelers van UD Weerselo moeten het zichzelf aanrekenen dat ze niet minimaal een punt overhielden aan de derby. Enkele opgelegde kansen werden om zeep geholpen. Saasveldia had voetballend iets meer in huis, maar mocht zich na afloop niet beklagen. In blessuretijd ging Hofhuis nog mee naar voren bij een corner. Met die actie hoopte hij verwarring in de achterhoede van Saasveldia te stichten. Het strafschopgebied was overvol, maar de bezoekers lieten zich niet verrassen. Balend beenden de spelers van UD Weerselo na afloop naar de kleedkamer. Ook Hofhuis ergerde zich zichtbaar aan de nederlaag. Hij zette zijn woede kracht bij door hard tegen een reclamebord te trappen. Net als vorige week tegen Sportclub Overdinkel (2-0 verlies) kreeg zijn ploeg te weinig. Althans, zo voelde dat. „We hebben teveel kansen nodig om te scoren”, constateerde Bruins. Hofhuis knikte instemmend. „Ook tegen Sportclub Overdinkel hadden we gelijk kunnen spelen”, vindt hij. In de slotfase moest de trainer nog de geblesseerde routinier Evert Welman naar de kant halen. Hij verving hem door Renzo Bolk. De ex-prof van Heracles en voormalig coach van UD is inmiddels 42 jaar, maar doet indien nodig mee met het eerste.

Amateurvoetbal